ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του Humba. Του τριμηνιαίου περιοδικού, για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας.
Όπου σήμερα αποφασίσαμε να ξαναδούμε τον Κόσμο Ανάποδα μέσα από τα μάτια του Eduardo Galeano!
Στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος φιλοξενούμε την μεταφράστρια του εμβληματικού βιβλίου «Ένας Κόσμος Ανάποδα» Γεωργία Ζακοπούλου.
Όπου σήμερα, ταξιδεύουμε στο μακρινό Ολτρετορέντε της Πάρμα. Και μαθαίνουμε με τη βοήθεια του Βαγγέλη Ζήκου, μια καθόλου συνηθισμένη αντιφασιστική ιστορία.
Όπου σήμερα αποφασίσαμε να δούμε τον Κόσμο Ανάποδα μέσα από τα μάτια του Eduardo Galeano!Στο Πρώτο Μέρος η Αγγελική Τσάκωνα υπεύθυνη επικοινωνίας και δημοσίων σχέσεων του Εκδοτικού Οργανισμού “ΠΑΠΥΡΟΣ” θα μας μιλήσει για το σύνολο του έργου του αλλά και για άγνωστες πτυχές της ζωής του!
Μα καλά, υπάρχει μοζαμβικανική λογοτεχνία; Ο συγγραφέας μας εμφανίζει ολοζώντανες όλες αυτές τις αντιθέσεις μέσα από μια γλώσσα σχεδόν γιορταστική, γεμάτη χιούμορ και απρόοπτα.
Όπου σήμερα, γνωρίζουμε έναν εκδοτικό οίκο που ξαναγεννιέται. Ο λόγος για τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ. Ξεφυλλίζουμε τρεις νέες εκδόσεις και μαθαίνουμε το εκδοτικό του πρόγραμμα.
Όπου σήμερα, ξεκινάμε από μια ξεχασμένη γωνιά της Παταγονίας και το Προτελευταίο Πολεμικό Ψευδώνυμο, για να γνωρίσουμε τις εκδόσεις Carnivoraμε τη βοήθεια της Ασπασίας Καμπύλη.
Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δεν είναι καν οριακή, είναι ανύπαρκτη. Το πρώτο σχετικό σχόλιο που θυμάμαι ήταν μιας αδερφής της μάνας μου που είχε μαθητή το Γιούτσο σε νυχτερινό. « Όταν παίζεις ποδόσφαιρο κατεβαίνει το μυαλό στα πόδια.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να διερευνήσουμε το σύστημα υγείας της Κούβας και αναρωτιόμαστε τι το διαχωρίζει από τα συστήματα του υπόλοιπου κόσμου.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να ταξιδέψουμε στην Ιταλία της δεκαετίας του ’60 αλλά και του ’70 να γνωρίσουμε τους furiosiτης Μίλαν και να ξεφυλλίσουμε το μοναδικό ντοκουμέντο Furiosiτου Νάνι Μπαλεστρίνι που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Απρόβλεπτες.
Τυφλός φιλόλογος, πανεπιστημιακός δάσκαλος και υπέρμαχος της δημοκρατίας και της ελευθερίας της σκέψης, πρωτίστως συγγραφέας και διανοητής ο Ταχά Χουσέιν αποτελεί την πιο πολυσύνθετη και προικισμένη προσωπικότητα της γενιάς του, ενέπνευσε πλήθος ρευμάτων και συγγραφέων και θεωρείται ως σήμερα ο θεμελιωτής του σύγχρονου Αιγυπτιακού κι αραβικού μυθιστορήματος και πατέρας του μοντερνισμού..
Όπου σήμερα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Μοζαμβικανική λογοτεχνία, και γνωρίζουμε τον κύριο εκπρόσωπό της Μια Κότου, με τη βοήθεια του Νίκου Πρατσίνη.Ερχόμαστε σε επαφή με μια χώρα που ιδρύθηκε το 1975, αφού κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
Μαθαίνουμε τον Μια Κότου και διαβάζουμε «Τοτελευταίο πέταγμα του φλαμίνγκο».
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προσπάθειά της να συμβιβάσει τον αγωνιστικό φεμινισμό με τον καθολικισμό και την συντηρητική κοσμοθεωρία με τον κοινωνικό ακτιβισμό.
Όπου σήμερα, ιχνηλατούμε τις επαφές αυτών που μας λένε ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται ή μια χούντα θα μας σώσει,με τη βοήθεια του δημοσιογράφου Διονύση Ελευθεράτου καταλήγουμε στα . . . λαμόγια στο χακί.
Όπου σήμερα, κάνουμε μια βουτιά στο λογοτεχνικό κόσμο του Οντζάκι και στη σκληρή πραγματικότητα της Αγκόλας.