Με τον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Ευδόκιμο Τσολακίδη συζητάμε για το θέατρο, την έρευνα καθώς και για την Ζωή του στο Θέατρο των Αλλαγών, με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του Υποκριτική, από την Θεωρία στην Πράξη που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Ίων.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Με τον Γιάννη Περδκογιάννη γνωρίζουμε τον Μοασίρ Σκλιαρ και το έργο του Ο Μαξ και οι Γάτες.
Όπου σήμερα, ακτινογραφούμε το παιχνίδι που μας αρέσει. Επιχειρούμε να κάνουμε μια ανατομία στο λαοφιλέστερο των αθλημάτων, το ποδόσφαιρο. Αλλά και των ποδοσφαιρικών παθών που γεννάει.
Με τον μεταφραστή Γιάννη Μπαρτσώκα συζητάμε για τον Μιχαήλ Μπακούνιν και το έργο του Αρχές Παιδείας.
Μεταφερόμαστε στα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης και της Παρισινής Κομμούνας και σκιαγραφούμε το πορτρέτο του Καμίγ Ντεμουλέν!
Αναρωτιόμαστε γιατί οι κοινωνικές επιστήμες όλο και πιο φανερά σκύβουν το κεφάλι τους και επικεντρώνουν τη ματιά τους σε αυτό.
Αν δεν επρόκειτο για λογοτεχνικό κείμενο και μάλιστα υψηλού επιπέδου, θα λέγαμε πως αποτελεί ένα μανιφέστο του βιώματος του εγκλεισμού και της εξορίας.
Το αίσθημα του εγκλωβισμού,η επιθυμία για μια φυγή, αντικατοπτρίζει τα προσωπικά αδιέξοδα του συγγραφέα όσο και το συλλογικό αδιέξοδο μιας ολόκληρης κοινωνίας.
Έναν άνθρωπο η ζωή του οποίου παραπέμπει περισσότερο σε λογοτεχνικό ήρωα παρά σε πολιτικό φιλόσοφο.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να πιαστούμε στον ιστό της Γυναίκας – Αράχνης και να γευτούμε το Φιλί Της. Γνωρίζουμε τη μυθιστορηματική προσωπικότητα του Μανουέλ Πουίχ και το εμβληματικό του έργο Το Φιλί της Γυναίκας – Αράχνης.
Όπου σήμερα, παρέα με τον γαϊδαράκο Πλατέρο ταξιδεύουμε ως το Μογέρ της Ισπανίας!
Όπου σήμερα, διαβάζουμε το βιβλίο Σαν Βγω Απ’ Αυτή τη Φυλακή. Συλλογή διηγημάτων
Το Μινόρε του Θανάτου. Ξαναγράφουμε την ιστορία. Η ιστορία όπως θα θέλαμε να είναι!
Με τον Νίκο Πρατσίνη γνωρίζουμε τον Σοέιρου Περέιρα Γκόμες και το έργο του Esteiros.
Ο Δράκος δεν Χορεύει. Για όσους αρνήθηκαν να τους αλέσει ο μύλος της αποικιοκρατικής μηχανής και να τους ξεράσει σε κόκκους ζάχαρης, κακάο και ψίχα καρύδας.
Ο Σάββας Στρούμπος:Ομάδα Σημείο Μηδέν, ο Γλάρος του Τσέχωφ καθώς και το Θεατρικό Εργαστήρι.