Το Teatre Brama μέσα από τη ματιά της Jenny Crissey!

12733478_1249271908423159_7000503708198366255_n.jpg
Από τις 26 Μάη έως τις 1 του Ιούνη έλαβε χώρα στο Τορίνο της Ιταλίας το  Macro Event του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Caravan Next.(Καραβάνι η Συνέχεια).
Η στήλη guerrilla βρέθηκε εκεί, συνάντησε την Jenny Crissey ηθοποιό του θεάτρου  Brama  από την Πολωνία, και σας παρουσιάζει το απόσταγμα της συζήτηση που ακολούθησε!


 
 
 
 
1)            Πέστε  μας λίγα λόγια για το θέατρο Brama (που βρίσκεται, σύντομο ιστορικό των δραστηριοτήτων του, συμμετοχές):
Καταρχάς πρέπει να πούμε ότι  υπάρχει μια επαναστατική σχέση μεταξύ κοινού και θεατρικής ομάδας.  Αφού το κοινό συμμετέχει ενεργά  ξεχνώντας τον κοινότυπο ρόλο του θεατή!Ο οργανισμός λοιπόν,Brama είναι μια διαφορετική ομάδα αφοσιωμένη σε έναν κοινό καλλιτεχνικό στόχο υλοποιώντας μια  έρευνα «στο  ύψος και το βάθος  του συναισθήματος», προκειμένου να αντιδράσουμε στην πραγματικότητα της ζωής. Ως πολιτιστικό και εκπαιδευτικό σωματείο, το θέατρο  Brama χρησιμοποιεί ανεπίσημες και άτυπες εκπαιδευτικές μεθόδους, για να ενδυναμώσει τους ανθρώπους ώστε να χρησιμοποιούν την τέχνη  για να βελτιώσουν τη ζωή τους και τον κόσμο τους.
 
Κατά τη διάρκεια των 20 χρόνων της ύπαρξης μας,  έχουμε φιλοξενήσει και συμμετάσχει σε πολλά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέατρο  Brama εργάστηκε αρχικά σ’ ένα κύκλο δράματος μέσα «στο σπίτι του πολιτισμού» Goleniow και με τα χρόνια εξελίχθηκε σε ανεξάρτητο σύνολο. Το θέατρο  Brama ιδρύθηκε το 1996 από τον διευθυντή του, Daniel Jacewicz, και βρίσκεται  σε Goleniów. Για πολλά χρόνια το Brama έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα  ζωντανό καλλιτεχνικό περιβάλλον στο  Goleniów.
 
 Το θέατρό μας  συνεργάζεται με ανθρώπους όλων των ηλικιών και από διαφορετικά πολιτιστικά υπόβαθρα. Το καθημερινό προσωπικό του θεάτρου είναι ο διευθυντής και μια ομάδα τεσσάρων    καλλιτεχνών. Αυτά τα πέντε άτομα συνεργάζονται σε καθημερινή βάση με έξι εθελοντές από το EVS  ( πρόγραμμα  Erasmus). Το θέατρο  Brama έχει φιλοξενήσει πέντε διαδοχικά έργα της EVS, καθένα από τα οποία διήρκεσε ένα χρόνο.
 
Το Brama ταξιδεύει για να προσφέρει εργαστήρια  και να συμμετάσχει σε φεστιβάλ στην Πολωνία καθώς και διεθνώς. Ωστόσο, επειδή  βρίσκεται σε μια μικρή επαρχιακή πόλη με πληθυσμό 25.000, η εργασία τους απευθύνεται και σε αυτή  τη μικρή Κοινότητα. Ο διευθυντής, οι καλλιτέχνες και οι εθελοντές εργάζονται με διαφορετικές ομάδες στην τοπική κοινότητα, με άτομα ηλικίας από μικρά παιδιά έως και πολύ μεγάλης ηλικίας , χρησιμοποιώντας το θέατρο ως εκπαιδευτικό εργαλείο για την αύξηση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, αναπτύσσοντας  τη δημιουργικότητα, την ενίσχυση της ενσυναίσθησης  και την προώθηση της κριτικής σκέψης και της ικανότητας επίλυσης των προβλημάτων. Το θέατρο Brama εργάζεται στην τοπική κοινωνία  έχοντας  βοηθήσει να δημιουργηθεί  ένα ευρύ δίκτυο ατόμων που καλούνται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, happenings και παραστάσεις, είτε δημιουργικά είτε πρακτικά. Βοήθησε επίσης να αναπτυχθεί ένα δυναμικό κοινό που παρακολουθεί συχνά  τα προσφερόμενα πολιτισμικά στοιχεία που παρέχονται από το θέατρο.
 
Το  2011, ο δήμος  του Goleniów παραχώρησε στο θέατρο  Brama  ένα  αμφιθέατρο στο κέντρο της πόλης για τις ανάγκες του
Το Θέατρο Brama έχει μια καλλιτεχνική παρουσία στην Πολωνία από το 1996 και είναι γνωστό  σε ολόκληρη την Ευρώπη. Μέχρι σήμερα, χιλιάδες άνθρωποι έχουν λάβει μέρος  στις δραστηριότητες του θεάτρου, συνεπικουρώντας  στην ανάπτυξη και προώθηση του  πολωνικού εναλλακτικού  θεάτρου,  στις  θεατρικές δραστηριότητες και στην στην εκπαιδευτική κοινότητα.  Το θέατρο έχει κερδίσει πολλά βραβεία κατά τη διάρκεια των ετών, μερικά από τα πιο γνωστά είναι τα:  Lodzkie Kreativna και Dolina Kreatyvna TVP2.
 
Το θέατρο  Brama ήταν ένα από τα ιδρυτικά μέλη του  West Pomeranian Theater Offensive (ZOT) μια ένωση αποτελούμενη από 11 εναλλακτικά  θέατρα.
 
 
Το θέατρο Brama είναι επί του παρόντος ένας θεατρικός  εταίρος του Caravan Next μερικώς  χρηματοδοτούμενο  από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη». Επιπροσθέτως, συμβάλλει τους  τοπικούς εταίρους να δημιουργήσουν και να φιλοξενήσουν μικρές εκδηλώσεις στην κοινότητά τους που προγραμματίζονται για τον Αύγουστο 2018, στις οποίες εκδηλώσεις λαμβάνουμε μέρος με έργα σε όλη την Ευρώπη.
 
 2) Ποια είναι η σημασία της συμμετοχής σας στο πρόγραμμα Caravan Next.
Το Caravan Next είναι ένα πολύ σημαντικό project για το θέατρο Brama επειδή  είναι  συνδεδεμένο με άλλα θέατρα σε όλη την Ευρώπη. Πιστεύουμε ότι είναι σημαντικό το ότι η τέχνη και ειδικότερα το θέατρο είναι διαθέσιμο σε ευρύ και διαφορετικό  κοινό.  Ο καλύτερος τρόπος για να να επικοινωνήσει με τους ανθρώπους. Αυτού του είδους η αλληλεπίδραση είναι δυνατή μόνο όταν το κοινό εμπλέκεται στην παραγωγή μιας θεατρικής παράστασης ή καλλιτεχνικής δραστηριότητας με οποιοδήποτε τρόπο. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να είναι καλλιτέχνης ή εκτελεστής.  Είναι  πολλοί τρόποι που μπορούν οι άνθρωποι να εμπλακούν στην παραγωγή μιας καλλιτεχνικής δραστηριότητας – ένα φεστιβάλ για παράδειγμα δεν μπορεί να οργανωθεί μόνο από καλλιτέχνες. Πρέπει να υπάρχουν άτομα που να είναι πρόθυμα να εργαστούν διοικητικά και πρακτικά για την οργάνωση ώστε να  είναι επιτυχημένη. Όταν μια ομάδα εργάζεται με έναν κοινό στόχο μπορούν να γίνουν σπουδαία πράγματα!!. Πιστεύουμε ακράδαντα σε αυτή τη μέθοδο εργασίας! Είμαστε πολύ χαρούμενοι που το CaravaNext μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή  και να συνεργαστούμε με πολλούς άλλους οργανισμούς σε όλη την Ευρώπη που έχουν τον ίδιο σκοπό ανταποδίδοντας οφέλη  στις κοινότητές τους.
 
 
3) Πώς αισθάνεστε που έχετε κληθεί από το Θέατρο ΟΜΜΑ ΣΤΟΥΝΤΙΟ, να συμμετάσχετε στο   micro event του Ηράκλειου, και τι σκοπεύετε να παρουσιάσετε εκεί; Είστε ενθουσιασμένοι για την επίσκεψη αυτή;
Είμαστε πολύ συγκινημένοι που το Θέατρο ΟΜΜΑ Studio μας έχει προσκαλέσει στην Κρήτη για να συμμετάσχουμε στο micro event τους. Η συμμετοχή μας αυτή δεν αποτελεί μέρος του Caravan Next. -εντούτοις χαιρετίζουμε αυτή την ευκαιρία για να δημιουργήσουμε  νέες συνεργασίες που θα μας επιτρέπουν να μοιραστούμε τη δουλειά μας με διεθνή ακροατήρια. Στην Κρήτη, το θέατρο  Brama θα εκπροσωπηθεί από την  Jenny Crissey η οποία θα παρουσιάσει το:  «Brainstorm!» ένα διαδραστικό εργαστήρι- παράσταση για τα παιδιά. Η Jenny θα συνεργαστεί με εμψυχωτές από την Κρήτη για να δημιουργήσει μια διαδραστική, αυτοσχέδια παράσταση για παιδιά αλλά και για άτομα όλων των ηλικιών που νιώθουν παιδιά! Η παράσταση θα περιλαμβάνει πληθώρα κοστούμια, αντικείμενων και είδων τέχνης – στοιχεία με τα οποία  θα κληθούν να δημιουργήσουν μια ιστορία. Η ιστορία στη συνέχεια θα παρουσιαστεί  από τους ηθοποιούς και τους συμμετέχοντες από το κοινό.
 
 
 
 
Επιμέλεια
Βαγγέλης Μπουμπάκης
 
Στήλη guerrilla
 
31/8/2016 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ