Scroll Top

Ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Βιβλίου ΣΤΑΣΗ 4η : ΛΕΞΙΣ-LEXIS

11.jpg (Demo)

Λέξις-Lexis .Ένα βιβλιοπωλείο για όλα τα γούστα. Λογοτεχνία, ποίηση, δοκίμια, επιστημονικά συγγράμματα, ακόμα και απλά καθημερινά είδη βιβλιο-χατοπωλείου! Έβανς 56-60, εκεί συναντήσαμε τον Νίκο Κάτσενο, ένας άνθρωπος νέος με άποψη και αρκετά αισιόδοξος για το μέλλον του βιβλίου!

ΜΒ: Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση ,το χώρο του βιβλίου αλλά και ειδικότερα το βιβλιοπωλείο ;

LEXIS:Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τα πάντα! Τα βιβλία, τα χαρτικά, τα πάντα. Όλοι έχουν επηρεαστεί, δεν νομίζω ότι κάποιος κλάδος μένει απ’ έξω. Οι τζίροι έχουν πέσει πάρα πολύ, ο κόσμος σκέφτεται τι θα ψωνίσει, ακόμα και για τα παιδιά του, δηλαδή ακόμα και σε πράγματα που τα χρειάζονται για το σχολείο (τσάντες, χαρτικά, βοηθήματα)..έχουν μειωθεί τα πάντα. Από εκεί και πέρα όλοι παλεύουμε να κρατηθούμε τέλος πάντων, στην αγορά.

ΜΒ: Το γεγονός ότι εσείς είστε ένα «βιβλιο-χαρτοπωλείο» μήπως αυτό σας κάνει να είστε σε καλύτερη μοίρα από τα αμιγώς βιβλιοπωλεία ή όχι;

LEXIS:Κοίτα είναι καλύτερο γιατί κάποιος θα έρθει εδώ για να πάρει συγκεκριμένα πράγματα, που θα τα πάρει «υποχρεωτικά». Από την άλλη όμως σημασία έχει να είσαι καλός σε αυτό που πουλάς και να ξέρεις το αντικείμενο. Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος στο επιστημονικό κομμάτι. Αλλά και στο βοήθημα και στο ξενόγλωσσο βιβλίο, που εμείς είμαστε εξειδικευμένοι, γιατί το ίντερνετ , οι εκδότες και πολλά μεγάλα βιβλιοπωλεία στην Αθήνα μας ανταγωνίζονται. Οπότε ο κίνδυνος είναι εκεί.ότι ο πελάτης , συγκρίνει άμεσα τις τιμές με τόσες πηγές (ίντερνετ , Αθήνα). Η δική μας διαφορά είναι το να είμαστε καλοί και να προσφέρουμε κάτι έξτρα στον πελάτη που έρχεται εδώ, ενημέρωση δηλαδή. Αυτό μόνο μπορούμε να κάνουμε παραπάνω.

ΜΒ: Πρόσφατα διοργανώθηκε παζάρι από το σύλλογο βιβλιοπωλών Ηρακλείου, αυτό είναι μια δράση για να έρθει πιο κοντά ο κόσμος στο βιβλίο ή τα κριτήρια είναι αμιγώς οικονομικά!;

LEXIS:Αν με ρωτούσες πριν ένα χρόνο θα σου έλεγα ότι το παζάρι ουσιαστικά καταστρέφει την αγορά. Πλέον έχω αλλάξει γνώμη, δηλαδή όσα παζάρια και να γίνουνε, όσες εφημερίδες και να δώσουνε βιβλία βλέπω ότι δεν επηρεάζει τόσο πολύ πλέον, ίσα ίσα που μπορεί να φέρνει και καινούριο κόσμο και νέους αναγνώστες πιο κοντά στο βιβλίο. Τουλάχιστον η αισιόδοξη πλευρά είναι αυτή και ας το δούμε έτσι. Δεν υπάρχει λόγος να γκρινιάζουμε ότι το παζάρι καταστρέφει την αγορά, δεν είναι μόνο αυτό!

MB:Οπότε πιστεύεις ότι και οι εφημερίδες δεν κάνουν τόσο κακό όσο παλιά διαμαρτυρόμασταν για αυτό το πράγμα;

LEXIS: Αν οι εφημερίδες έκαναν μεγάλη ζημιά, θα πουλούσαν 500.000 φύλλα ας πούμε κάθε Σαββατοκύριακο και δεν πουλάνε πλέον, άρα κάτι λέει αυτό.

ΜΒ: Υπάρχουν κάτι έρευνες τελευταία στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Έλληνας είναι στις τελευταίες θέσεις από τους πολίτες της Ευρώπης στο διάβασμα την ασπάζεστε αυτή την άποψη;

LEXIS: Και εγώ τις έχω διαβάσει αυτές τις έρευνες, ναι, δυστυχώς υπάρχει πολύς κόσμος που δεν διαβάζει.. θα είμαι πάλι λίγο αισιόδοξος, επειδή ερχόμαστε σε επαφή και με νέα παιδιά εδώ (φοιτητές, μαθητές που έρχονται) νομίζω ότι κάτι αλλάζει. Δηλαδή βλέπω νέα παιδιά που έρχονται και μου ζητάνε βιβλία ψαγμένα που δεν το περιμένεις εύκολα, βλέπω φοιτητές που έρχονται και κοιτάνε τα βιβλία που θα πάρουν από τη σχολή τους δωρεάν (ξέρεις, γιατί κάνουμε και δωρεάν διανομή) και κάθονται και τα ψάχνουν για να επιλέξουν το πιο σωστό σύγγραμμα και νομίζω ότι κάτι αλλάζει, δηλαδή η νέα γενιά ελπίζω πως θα φέρει καλύτερα πράγματα.

ΜΒ: Χαίρομαι που είσαι αισιόδοξος τουλάχιστον… Ξεκινώντας αυτό το project διαπιστώσαμε ότι σε μια σχετικά μικρή πόλη όπως το Ηράκλειο υπάρχουν πολλά και αξιόλογα βιβλιοπωλεία. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

LEXIS:Κοίτα, αυτό μπορείς να πεις ότι έγινε γιατί για χρόνια δεν υπήρχε στο Ηράκλειο κάποια μεγάλη αλυσίδα βιβλιοπωλείων, ευτυχώς! Και τώρα που υπάρχουν όμως, βλέπω ότι αντέχουν οι περισσότεροι. Αυτό σημαίνει ότι το Ηράκλειο έχει βάσεις, έχει κόσμο ο οποίος διαβάζει για να μπορούν να «βγαίνουν» όλα αυτά τα βιβλιοπωλεία. Μόνο θετικό μπορεί να είναι όλο αυτό, τίποτα άλλο! Σε όσες πόλεις έχουμε πολλά μικρά βιβλιοπωλεία είναι κάτι πολύ όμορφο.

ΜΒ: Ολοκληρώνοντας, πως σας φαίνεται το project του MagicBuzz«ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου» ;;

LEXIS:Είναι πολύ ωραία προσπάθεια, γενικά ότι έχει να κάνει με ταξίδι και με βιβλίο για μένα είναι αγαπημένο! Εύχομαι να το προχωρήσετε και να πάει καλά!

ΜΒ:Θες να μας πεις κάτι για τα δύο βιβλία που μας δωρίζεται για να κληρώσουμε στους επιβάτες του MagicBuzz;;

LEXIS:Δεν ξέρω σε ποιον θα πάει το δώρο, που θα καταλήξει.. έχω ένα δοκίμιο που λέγεται ¨Η Χρησιμότητα του Άχρηστου ¨ , το οποίο έχει να κάνει με όλα αυτά στη ζωή μας που δεν φαίνεται να έχουν άμεση χρησιμότητα και τα οποία όμως, καταλήγει ο συγγραφέας ότι είναι τα ουσιαστικά και τα σημαντικά. Και ένα αστυνομικό βιβλίο, σουηδικό, ότι πρέπει για την παραλία.(γέλια)

 

Συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Φωτογραφία
Σπύρος Μαστρογιαννάκης
Επιμέλεια κειμένου
Χριστίνα Ζερβουδάκη

Ιούνιος 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ