To Ταξίδι στο Μαγικό Κόσμο του βιβλίου κάνει την έκτη στάση του στο βιβλιοπωλείο ΚΙΧΛΗ! Βουρβάχων 1 (κάθετος της Χάνδακος). Ένας χώρος δυο ορόφων, που φιλοξενεί λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, παιδικό βιβλίο και πολλά άλλα που μένει να τα ανακαλύψετε! Εκεί συναντήσαμε την Κατερίνα Περυσινάκη όπου μας μίλησε για το βιβλίο και όχι μόνο.
Σας δίνουμε μια γεύση από τη συζήτηση που ακολούθησε!
ΜΒ: Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση ,το χώρο του βιβλίου αλλά και ειδικότερα το βιβλιοπωλείο ;
ΚΙΧ: Πολύ! Πάρα πολύ θα έλεγα! Αφού έχει μειωθεί το εισόδημα των ανθρώπων, θα έχουν και λιγότερα χρήματα να διαθέσουν. Αυτό το παρατηρώ και σε αυτούς που διαβάζουν, εκεί που έπαιρναν τρία ή τέσσερα βιβλία την εβδομάδα γιατί τους ήταν εσωτερική ανάγκη και όχι για να πουν ότι έχουν πέντε-δέκα-εκατό βιβλία στη βιβλιοθήκη, τώρα παίρνουν λιγότερα. Είναι τόσο πολύ έντονο το πρόβλημα της επιβίωσης οπότε καταναλώνεις πάρα πολύ ενέργεια σωματική και ψυχική στο να βρεις τα αναγκαία για να ζήσεις οπότε το βιβλίο περνά σε δεύτερη μοίρα! Υπάρχουν βέβαια ακόμα πελάτες που θεωρούν το βιβλίο ανάγκη να υπάρξουν!!
ΜΒ: Το γεγονός ότι οι εφημερίδες κάνουν δώρο στους αναγνώστες τους ένα βιβλίο, όπου τις περισσότερες φορές είναι μια ευτελή έκδοση αυτό επιτείνει το πρόβλημα; Ή ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε ηλεκτρονικές συσκευές ας πούμε , που δίπλα με τον εκτυπωτή έχουν και τα βιβλία αυτό βοηθάει ή όχι;
ΚΙΧ: Το ζήτημα με τις εφημερίδες (το οποίο ξεκίνησε σιγά-σιγά και στη συνέχεια επεκτάθηκε δεν το θεωρώ ιδιαίτερα κακό) από τη στιγμή που φέρνουν κοντά τους ανθρώπους με το βιβλίο οι οποίοι πιθανώς να μην είχαν μπει ποτέ σε βιβλιοπωλείο! Από εκεί και πέρα κάπου χάθηκε δηλαδή έγινε πολύ έντονο αυτό. Ακόμα και οι εκδότες το βρήκαν σαν μια διέξοδο άσχετα αν δεν πληρώνονταν όπως θα περίμεναν, το βρήκαν σαν μια ευκαιρία να «ξεφορτώσουν» κάποια βιβλία. Όλο αυτό προφανώς κάνει ζημιά. Το ζήτημα τώρα με τις επιχειρήσεις είναι ότι κάνουν μεγάλες εκπτώσεις τις οποίες δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε εμείς! Ακόμα πολλές φόρες αφήνουν πολλά χρέη στους εκδότες ,ότι έγινε με το κλείσιμο δυο μεγάλων βιβλιοπωλείων-εταιριών στην Αθήνα πολύ πρόσφατα (μπορούν να αναζητήσουν πληροφορίες οι αναγνώστες στο διαδίκτυο επί τούτου!!)
ΜΒ: Περιμένετε με αισιοδοξία το φετινό Οκτώβρη λόγο του γεγονότος ότι οι περισσότεροι εκδοτικοί οίκοι εκδίδουν νέες εκδόσεις;
ΚΙΧ: Ούτως ή άλλως οι εκδότες συνεχίζουν να εκδίδουν αρκετά ακόμα και τώρα. Δηλαδή αν πάμε μερικά χρόνια πίσω στα χρόνια πριν εκδηλωθεί η κρίση και τα συγκρίνουμε με τα τωρινά δεν υπάρχει εμφανή διαφορά. Αυτό δεν μπορώ να το εξηγήσω λογικά. Παρόλο που έχουν μειωθεί οι πωλήσεις!
ΜΒ: Υπάρχουν κάτι έρευνες τελευταία στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Έλληνας είναι στις τελευταίες θέσεις από τους πολίτες της Ευρώπης στο διάβασμα την ασπάζεστε αυτή την άποψη;
ΚΙΧ: Νομίζω ναι. Το μεγαλύτερο ποσοστό διαβάζει λίγο. Υπάρχουν όμως και άνθρωποι που διαβάζουν πολύ, που το διάβασμα είναι εσωτερική τους ανάγκη δεν νοούν τον εαυτό τους χωρίς το διάβασμα! Μπορεί να κόψουν από το φαγητό, από τα ρούχα αλλά από το βιβλίο όχι. Είναι λίγοι, αλλά αξίζουν τον σεβασμό μας!
ΜΒ: Ξεκινώντας αυτό το projectδιαπιστώσαμε ότι σε μια σχετικά μικρή πόλη όπως το Ηράκλειο υπάρχουν πολλά και αξιόλογα βιβλιοπωλεία. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;
ΚΙΧ: Καταρχήν από την ανάγκη των βιβλιοπωλών. Κρίνοντας από εμένα όπου ήταν δική μου εσωτερική ανάγκη να έχω ένα χώρο, να τον φτιάξω να επιμεληθώ τα ράφια, τα βιβλία, το ξύλο, το πάτωμα γενικά όλο το χώρο με πολύ μεράκι. Ακόμα την ανάγκη να έχω γύρο μου βιβλία και την μεγαλύτερή μου ανάγκη να επικοινωνώ με τους πελάτες-αναγνώστες που επισκέπτονται το βιβλιοπωλείο.
ΜΒ: Ολοκληρώνοντας, πως σας φαίνεται το project του MagicBuzz και της στήλης guerrilla «ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου» ;;
ΚΙΧ: Οτιδήποτε φέρνει στην δημοσιότητα το βιβλίο είναι ένα θετικό βήμα! Γενικά το βιβλίο δεν έχει βοηθηθεί όσο θα έπρεπε από την πολιτεία η οποιαδήποτε βοήθεια είναι ιδιωτική πρωτοβουλία.
ΜΒ: Θες να μας πεις κάτι για τα δύο βιβλία που μας δωρίζεται για να κληρώσουμε στους επιβάτες του MagicBuzz;
ΚΙΧ: Το πρώτο είναι του Γιώργου Μιχαηλίδη «Οι Άγιοι Έρωτες– Τα μεγάλα Χρόνια» είναι ένα μυθιστόρημα με πολλά ιστορικά στοιχεία, που ξεκινάει από το τέλος του 19ουαι και φτάνει μέχρι τους Βαλκανικούς πολέμους. Θεωρώ το Γιώργο Μιχαηλίδη έναν από τους σπουδαιότερους σκηνοθέτες του Ελληνικού θεάτρου και ιδρυτή του Ανοιχτού θεάτρου από τους πιο σημαντικούς εν ζωή Έλληνες συγγραφείς με πολύ δυνατές εικόνες πολύ ζωντανές οι περιγραφές που αναγκαστικά σε βάζει μέσα στο βιβλίο και στην ιστορία. Το δεύτερο είναι μια φετινή έκδοση (δηλαδή του 2016) τα Σονέτα του Shakespeare μια δίγλωσση έκδοση (Αγγλικά- Ελληνικά) από τη μια το πρωτότυπο από την άλλη η μετάφραση. Αυτή εδώ είναι η έκδοση με τα περισσότερα Σονέτα που έχουν συμπεριληφθεί μέχρι τώρα, μια αξιόλογη έκδοση από τις εκδόσεις Gutenberg . Η μετάφραση είναι της Λένιας Ζαφειροπούλου, μια λυρική καλλιτέχνιδα με προβλήματα στην όρασή της όπου συμφώνα με τον εκδοτικό οίκο θα μπορούσε να κάνει καριέρα στην όπερα στη Νέα Υόρκη.
Συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Φωτογραφία
Σπύρος Μαστρογιαννάκης
Οκτώβρης 2016