Scroll Top

Ταξίδι στον Κόσμο του Βιβλίου Στάση 3η : ΔΟΚΙΜΑΚΗΣ

5.jpg (Demo)

Το ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Βιβλίο κάνει τη τρίτη στάση στο Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης! Η Τρίτη μας στάση όμως συνέπεσε με τα 56α γενέθλια του βιβλιοπωλείου! Αντί προλόγου λοιπόν σας παραθέτουμε ένα υπέροχο κείμενο της Ελένης Μπετεινάκη.

8 Ιουνίου 1960 – 8 Ιουνίου 2016…!

Δυο γενιές και συνεχίζουμε …Βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης»

Και τα χρόνια περνάνε…. 56 συμπληρωμένα σήμερα, από εκείνο το καλοκαιριάτικο πρωινό που άνοιξε το βιβλιοπωλείο, και τι να πρωτοθυμηθεί κανείς…

Σαν πρωτοάνοιξε, όλοι μιλούσαν για τις πασίγνωστες «βιτρίνες» στο ισόγειο κτίριο που στεγαζόταν τότε η Τροχαία Ηρακλείου. Τα σκαλιά αργότερα του υπογείου στην «Πηγή του Βιβλίου», την κλασική και ευγενική μορφή του τότε ιδιοκτήτη Βύρωνα Δοκιμάκη, που έφυγε τόσο νωρίς… Τις καινοτομίες στο χώρο και τις ιδέες του, το μεγάλωμα με την επόμενη γενιά, τους εκατοντάδες προσκεκλημένους και εκδηλώσεις .

Τα βράδια στον Ηριδανό, πρωτότυπο εγχείρημα για την εποχή του, διαλέξεις, συζητήσεις με όλους τους πνευματικούς ανθρώπους της πόλης και όχι μόνο, τις αξέχαστες εκδηλώσεις και συμμετοχές στο «Ράλι Ανάγνωσης». 4000 παιδιά από το Ηράκλειο, 12.000 από όλη την Κρήτη. 6 χρόνια αξέχαστα με δημιουργία εκατοντάδων βιβλιοθηκών και χιλιάδων νέων αναγνωστών.

Συγγραφείς, εικονογράφοι, ηθοποιοί, ερμηνευτές, μουσικοί, εκθέσεις, παρουσιάσεις, παραστάσεις, δρώμενα…

Θυμάστε εκείνα τα « Πεζοδρώμενα του 2006 » στον πεζόδρομο της Τζουλάκη; Χμ… Kι ύστερα δραστηριοποιηθήκαμε στον εκδοτικό χώρο με πάνω από 70 προσεγμένες εκδόσεις με θέμα την πόλη μας, την Κρήτη, τους λησμονημένους ποιητές αυτού του τόπου, αλλά και με νέους ταλαντούχους συγγραφείς που συνεχίζουν πια σε μεγάλους εκδοτικούς οίκους.Kαι αποκτήσαμε και το ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο στον παγκόσμιο ιστό με την δημιουργία του Bigbook.gr, Blogs όπως το: Ζητούνται αναγνώστες !

Κι ήρθαν και τα βραβεία από διεθνείς εκθέσεις. Το βιβλίο του Ανδρέα Σμαραγδή,Τσικουδιά Κρήτης Πνεύμα των εκδόσεων μας τιμήθηκε με 3ο Παγκόσμιο Βραβείο στην κατηγορία Best Spirits Books στον Διεθνή Διαγωνισμό Gourmand World Cookbook Award 2011, στο Παρίσι.

Κι ήρθαν κι άλλα για όσους θυμούνται και ξέρουν…

Αναγνωρίστηκαν τα χρόνια, η δουλειά , η ποιότητα…

Όλες οι θύμησες ήρθανε και γεμίσαμε με χαμόγελα για τους ανθρώπους που έζησαν, άφησαν το στίγμα τους, άσημοι και διάσημοι, κοντά μας. Άνθρωποι που δούλεψαν, αγάπησαν, έμαθαν , προχώρησαν…

Και άλλαξαν οι καιροί κι αλλάξαμε κι εμείς και χώρο και ιδέες. Τώρα πια εδώ και 4 χρόνια το βιβλιοπωλείο «Δοκιμάκης» βρίσκεται στην οδό Καντανολέων , με καινούργιες αφορμές και προκλήσεις, με πιο φρέσκιες ιδέες, πάντα πρωτοπόροι, με τα «Βιβλία Δεύτερης Ευκαιρίας», με τον Ξενόγλωσσο τύπο, με τις μουσικές βραδιές, τις αφηγήσεις, τα «Παραμύθια του Σαββάτου» ,με νέα σχήματα και αλλαγές που σύντομα θα δούμε όλοι μας…

Και συνεχίζουμε… με σεβασμό στην ποιότητα, στους αναγνώστες μας, στην πείρα των χρόνων και στο πείσμα των καιρών…

Διπλή γενέθλια γιορτή για μας σήμερα, διπλή χαρά…

Εμείς οι άνθρωποι του βιβλιοπωλείου «Δοκιμάκης», του « Bigbook.gr », σας ευχαριστούμε με την ψυχή μας για όλα αυτά τα χρόνια που είστε δίπλα μας …

Κι όπως λέει κι ένα αγαπημένο τραγούδι…

« Κι είμαστε ακόμα ζωντανοί στη σκηνή σαν ροκ συγκρότημα
κι αν μας αντέξει το σχοινί θα φανεί στο χειροκρότημα»

Συναντήσαμε λοιπόν τον Αλέκο Δοκιμάκη και σας παραθέτουμε ένα δείγμα από την συζήτηση που ακολούθησε!

ΜΒ: Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση ,το χώρο του βιβλίου αλλά και ειδικότερα το βιβλιοπωλείο ;

ΔΟΚ: Επηρεάζει σε δυο επίπεδα, το πρώτο είναι σε επίπεδο διάθεσης και ψυχολογίας, αφού για να πάρει κανείς να διαβάσει ένα βιβλίο πρέπει να έχει καλή διάθεση! Και το δεύτερο είναι σε επίπεδο οικονομικό. Το μέγα όμως ερώτημα είναι το εξής: τι έχει επηρεάσει περισσότερο την πτώση των πωλήσεων του βιβλίου.! Η διάθεση ή η δυνατότητα ικανοποίησης της ανάγκης της αγοράς του βιβλίου! Εκεί δύσκολα δίνει κανείς απάντηση, θεωρητικά πρέπει να ισχύει το δεύτερο, γι’ αυτό βλέπει κανείς ότι τελευταία δυο-τρία χρόνια οι εκδότες αλλά και τα βιβλιοπωλεία αρχίζουν και κάνουν bazaar,προσφορές, γενικά πέφτει η τιμή του βιβλίου, οπότε βλέπεις βιβλία με 9.90 με 7.90 ούτως ώστε να είναι πιο προσιτά στον κόσμο!

ΜΒ:Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, διοργανώνετε bazzar βιβλίων, πιστεύεται ότι η συγκεκριμένη δράση έχει απήχηση στον κόσμο ώστε να τον φέρει κοντά στο βιβλίο αλλά και στο βιβλιοπωλείο;

ΔΟΚ: Αυτό το bazaar που κάνουμε έρχεται να δώσει απάντηση στη δεύτερη περίπτωση. Δηλαδή εάν πραγματικά η δυνατότητα ικανοποίησης της ανάγκης της αγοράς του βιβλίου έχει πέσει, δηλαδή ο καταναλωτής δεν μπορεί να δίνει πια 20-25 ευρώ για να αγοράζει βιβλία αλλά θέλει να δώσει 10-12-15 ευρώ για να αγοράσει πέντε βιβλία, στη θέση του ενός, ένα bazaar βιβλίου (βιβλία δηλαδή με χαμηλές τιμές) δίνει λύση!

ΜΒ: Εκτός του γεγονότος ότι έχουμε να κάνουμε με ένα από τα παλαιότερα βιβλιοπωλεία στο Ηράκλειο, στο παρελθόν υπήρχαν και οι εκδόσεις Δοκιμάκης πείτε μας λίγα λόγια γι’αυτό το εγχείρημα και τι πιστεύετε ότι πήγε ή δεν πήγε καλά;

ΔΟΚ: Αυτές οι εκδόσεις υπάρχουν ακόμα και τώρα! Οι εκδόσεις ξεκίνησαν το 2008 λίγο πριν από την κρίση. Οι εκδόσεις που κάνουμε εμείς έχουν σχέση περισσότερο με την Κρήτη, οπότε δεν είναι βιβλία που θα μπορούσαν να πουληθούν εύκολα στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, η κρίση να έχει παίξει και αυτή το ρόλο της! Παρόλα αυτά εξακολουθούμε να κάνουμε εκδόσεις-βέβαια όχι όσες κάναμε το 2008-2009 ή το 2010- με μεγαλύτερη προσοχή και με άλλα κριτήρια επιλογής. Εάν όμως βρω κάτι το οποίο είναι καλό και μου αρέσει θα το εκδώσω! Θεωρώντας ότι μπορώ να το πουλήσω!

ΜΒ: Ακόμα ένα σημαντικό γεγονός που συμβαίνει στο χώρο του βιβλιοπωλείου (και αυτό είναι πολύ σημαντικό) είναι :Τα παραμύθια του Σαββάτου , όπου κάθε Σάββατο παρουσιάζονται παραμύθια για παιδιά. Πείτε μας δυο λόγια γι’αυτό!!

ΔΟΚ: Η Ελένη Μπετεινάκη η νηπιαγωγός-και γυναίκα μου- έχει μια ικανότητα στην αφήγηση παραμυθιού. Έχει ωραία φωνή αλλά και τη δυνατότητα να βγάζει συναίσθημα στα παιδιά. Η αφήγηση γίνεται με τη βοήθεια αντικειμένων όπως κούκλες κά. Έτσι φτιάξαμε στο πατάρι του βιβλιοπωλείου ένα χώρο λίγο πιο θεατρικό οπότε κάθε Σάββατο έχει ή αφήγηση παραμυθιού κάποιου συγγραφέα ή δικό της παραμύθι-διότι γράφει κιόλας-ή παλιά παραμύθια που δεν υπάρχουν πια. Αυτή η δράση γίνεται όλο το χειμώνα και σταματά περίπου δυο μήνες το καλοκαίρι. Με αυτό τον τρόπο περνάνε πολύ ωραία τα παιδάκια! Άλλωστε αυτός είναι και ο στόχος!

ΜΒ: Υπάρχουν κάτι έρευνες τελευταία στο διαδίκτυο που αναφέρουν ότι ο Έλληνας είναι στις τελευταίες θέσεις από τους πολίτες της Ευρώπης στο διάβασμα την ασπάζεστε αυτή την άποψη;

ΔΟΚ: Ναι την ασπάζομαι. Είναι λογικό. Άλλωστε ένας λόγος που φτάσαμε εδώ είναι και αυτός. Είναι θέμα παιδείας και θέμα κουλτούρας. Δεν διαβάζουμε δυστυχώς. Αγοράζουμε βιβλία αλλά δεν διαβάζουμε! Θα σου δώσω τώρα ένα παράδειγμα στο οποίο βέβαια δεν είμαι 100% σίγουρος όμως το διάβασα κάπου. Ο κύκλος εργασιών στην Ελλάδα είναι ο ίδιος όσος είναι ο κύκλος εργασιών μιας από τις μεγάλες εταιρίες π.χ Jumbo, Πλαίσιο. Ο τζίρος που κάνει δηλαδή ένα κατάστημα, είναι όλος ο τζίρος του βιβλίου στην Ελλάδα!

ΜΒ: Ξεκινώντας αυτό το project διαπιστώσαμε ότι σε μια σχετικά μικρή πόλη όπως το Ηράκλειο υπάρχουν πολλά και αξιόλογα βιβλιοπωλεία. Ποια είναι η γνώμη σας πάνω σε αυτό;

ΔΟΚ: Υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι, που κάνουν τα βιβλιοπωλεία. Τα βιβλιοπωλεία δεν είναι ο χώρος. Ο βιβλιοπώλης είναι που κάνει τη δουλειά! Υπάρχουν συνάδελφοι και φίλοι που είναι πολύ αξιόλογοι με την έννοια ότι διαβάζουν, ενημερώνονται και ξέρουν τι θα κυκλοφορήσει άρα δεν είναι στη λογική του self service, μπαίνει ο πελάτης και απλά τον πληροφορούν που βρίσκεται η λογοτεχνία. Αξιόλογοι συνάδελφοι που τους βλέπεις ότι είναι «ψαγμένοι» βιβλιοπώλες υπάρχουν σε όλη την Ελλάδα! Αυτή είναι η διαφορά τους με τις μεγάλες αλυσίδες, η γνώση, έτσι θα μπει ο πελάτης μέσα θα πιάσει μια κουβέντα και θα υπάρξει η ανταλλαγή απόψεων. Στις μεγάλες αλυσίδες οι άνθρωποι δεν μιλάνε οπότε εμείς τους «ξεκλειδώνουμε».

ΜΒ: Το γεγονός ότι οι εφημερίδες κάνουν δώρο στους αναγνώστες τους ένα βιβλίο, όπου τις περισσότερες φορές είναι μια ευτελή έκδοση αυτό επιτείνει το πρόβλημα; Ή ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε ηλεκτρονικές συσκευές ας πούμε , που δίπλα με τον εκτυπωτή έχουν και τα βιβλία αυτό βοηθάει ή όχι;

ΔΟΚ: Λοιπόν, αυτό μπορεί να δημιουργήσει και αναγνώστες δηλαδή, φαντάσου ότι, στους εκατό ανθρώπους σε ένα βιβλιοπωλείο μπορεί να μπαίνουν οι είκοσι, οι άλλοι ογδόντα που δεν μπαίνουν μπορεί να μπαίνουν σε τέτοιους χώρους που μου αναφέρεις. Από αυτούς τους ογδόντα εάν κάποιοι αρχίσουν και παίρνουν από την εφημερίδα ή από το ταμείο του super market βιβλία, κάποια στιγμή θα ξεθαρρέψουν και ενδεχομένως θα μπουν και στο βιβλιοπωλείο. Θα τον κάνεις αναγνώστη? Όχι. Αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι δεν διαβάζουν. Δεν διαβάζουν γιατί δεν έχουν ανακαλύψει την απόλαυση στην ανάγνωση. Αν σε αυτούς τους χώρους την ανακαλύψουν τότε δημιουργούνται αναγνώστες. Σίγουρα είναι δίκοπο μαχαίρι, γιατί οι πωλήσεις πέφτουν αλλά μπορεί να δημιουργηθούν αναγνώστες που μακροπρόθεσμα θα έρθουν και στο βιβλιοπωλείο!

ΜΒ: Ολοκληρώνοντας, πως σας φαίνεται το project του MagicBuzz «ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου» ;;

ΔΟΚ: Κατ’ αρχήν όλες αυτές οι προσπάθειες είναι θετικές. Μπράβο, καλά το κάνετε! Ένα άλλο πράγμα που μπορεί να πει κανείς είναι ότι θα κριθείτε εκ του αποτελέσματος, περιμένετε δυο-τρία χρόνια να δούμε τι γίνεται και τότε θα αξιολογήσουμε. Αλλά δε γίνεται πάλι έτσι, εγώ έχω την εντύπωση ότι στις εποχές που ζούμε τώρα, (κρίση και όλα αυτά που έφερε) όλα αυτά φέρνουν ανθρώπους πιο κοντά. Δημιουργούνται κουβέντες, συζητήσεις ακόμα και αντιδράσεις που βγάζουν άλλα πράγματα, εγώ πιστεύω ότι όλα αυτά είναι θετικά ειδικά εάν γίνονται με καλό, ωραίο και επαγγελματικό τρόπο όπως το κάνετε, απλά θέλει χρόνο! Θέλει περισσότερο χρόνο από ότι θα ήθελε ενδεχομένως το 2000 ή το 2005. Δώστε του χρόνο και νομίζω ότι θα πάει!!

ΜΒ: Θέλετε να μας πεις κάτι για τα δύο βιβλία που μας δωρίζεις για να κληρώσουμε στους επιβάτες του MagicBuzz ;;

ΔΟΚ: Το ένα βιβλίο είναι του Γιάννη Κουγιουμιτζάκη που είναι Ψυχολόγος στο Ρέθυμνο. «Το Μεγάλο Αστείο του Κόσμου» είναι επιστημονική παρωδία! Και το άλλο είναι της Τέσυ Μπάιλα, « Το Παραμύθι της Βροχής» μυθιστόρημα που θα ταξιδέψει τους αναγνώστες και τις αναγνώστριες στην Ιαπωνία!

 

 

Φωτογραφία
Σπύρος Μαστρογιαννάκης
Συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης

Ιούνης 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ