Scroll Top

Ταξίδι στο Κόσμο του Βιβλίου | Φωτόδεντρο

fotodentro1800

Ταξίδι στον Κόσμο του Βιβλίου

βιβλιοπωλείο Φωτόδεντρο

Ηράκλειο Κρήτης

συζήτηση με τον Μανόλης Δραμουντάνη

 

 

Πώς επηρεάζει η οικονομική κρίση ,το χώρο του βιβλίου αλλά και ειδικότερα το βιβλιοπωλείο ;

Η οικονομική κρίση τους έχει επηρεάσει όλους. Εμένα εσένα τον μανάβη όλους μας και κατ επέκταση και το βιβλίο.

Γενικά πάντως το βιβλίο αν και τα τελευταία χρόνια έχει πέσει η τιμή του είναι ακριβό για τον μέσο καταναλωτή. Κάποιοι το θεωρούν είδος πολυτελείας αφού δεν αποτελεί πρωτεύουσα βιολογική ανάγκη.

Οι φανατικοί αναγνώστες, πάντα θα βρουν ένα τρόπο να αγοράσουν όμως ακόμα και αυτοί έχουν στραφεί στις προσφορές και στις πιο φθηνές λύσεις.
Ένα ακόμη πρόβλημα όμως που δημιουργήθηκε είναι το φ.π.α του βιβλίου όπου παρόλο που το έχουν κρατήσει χαμηλό, το έχουν αυξήσει σε όλα τα στάδια παραγωγικής διαδικασίας, μεταφραστές, συγγραφείς, χαρτί τυπογραφείο. Με αποτέλεσμα το βιβλίο να γίνει πιο ακριβό! Αυτό είναι αστείο!! Έτσι οι εκδότες φεύγουν στο εξωτερικό Γερμανία, Κίνα,Τουρκία κά.. Μια καταστροφή, πραγματικά..

Υπάρχουν νέες αξιόλογες εκδόσεις ;

Νέες εκδόσεις βγαίνουν πάρα πολλές.Μη με ρωτήσεις τι και πως ,με παραξενεύει και εμένα.Μπορεί κάποιοι εκδοτικοί οίκοι να κλείνουν, ανοίγουν όμως άλλοι και έτσι δεν πέφτει η παραγωγή. Άσε που υπάρχουν και πολλές αυτοεκδόσεις πλέον.

Το γεγονός ότι οι εφημερίδες κάνουν δώρο στους αναγνώστες τους ένα βιβλίο, όπου τις περισσότερες φορές είναι μια ευτελή έκδοση αυτό επιτείνει το πρόβλημα; Ή ακόμα και μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες που πουλάνε ηλεκτρονικές συσκευές που δίπλα με τον εκτυπωτή έχουν και τα βιβλία, αυτό βοηθάει ή όχι;

Εντάξει αυτό δεν μας αγγίζει. Γιατί εδώ είμαστε βιβλιοπωλείο άποψης .Θα έρθει ο πελάτης θα συζητήσουμε μαζί του και θα του προτείνουμε ένα βιβλίο ανάλογο της επιθυμίας του. Δεν είμαστε σούπερ – μάρκετ.

Όμως τα δώρα των εφημερίδων μας έχουν δημιουργήσει αρκετά μεγάλο πρόβλημα. Γιατί για παράδειγμα προσφέρουν βιβλία που κυκλοφορούν ακόμα. Όπως για παράδειγμα ο Καπετάν Μιχάλης του Ν.Καζαντζάκη ,από τα εμπορικότερα του βιβλία ,δεν κυκλοφορούσε γιατί είχε βγει στις εφημερίδες. Ένα άλλο παράδειγμα είναι το λεξικό της Ακαδημίας που στα βιβλιοπωλεία κοστίζει 55 ευρώ και στις εφημερίδες μπορείς να το πάρεις δωρεάν.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω κρίσης προφανώς , έχετε βάλει ράφι-ράφια-πάγκο με προσφορές (ίσως και η λέξη να ακούγεται περίεργα!). Αυτό πιστεύετε ότι βοηθά το βιβλίο να έρθει κοντά στον κόσμο ή τον κόσμο να έρθει κοντά στο βιβλίο;

Και τα δύο. Ο κόσμος που είναι κοντά στο βιβλίο αλλά δεν έχει λεφτά μπορεί να πάρει κάτι που είναι σε προσφορά αλλά και οι υπόλοιποι μπορεί να το κάνουν δώρο κάπου εφόσον είναι σε ελκυστική τιμή

Γιατί πιστεύετε ότι ο Έλληνας είναι στις τελευταίες θέσεις από τους πολίτες της Ευρώπης στο διάβασμα;

Αυτό δεν το ήξερα, όμως μπορώ να σου πω τι συμβαίνει στο Ηράκλειο. Κατά τη γνώμη μου ο Έλληνας διαβάσει. Στο Ηράκλειο για παράδειγμα έχουμε πάρα πολλά βιβλιοπωλείο και ειδικά στο κέντρο. Για να είναι όμως τόσα βιβλιοπωλεία σε τόσο μικρό χώρο και τόσα χρόνια ανοιχτά σημαίνει ότι κόσμος διαβάζει. Δεν καταλαβαίνω πως βγαίνουν αυτά τα στατιστικά. Μπορώ να σας πω ότι αν και τα νέα παιδιά που βιώνουν την οικονομική κρίση πιο πολύ από άλλες κοινωνικές ομάδες, έρχονται και παίρνουν βιβλία ποίησης, φιλοσοφίας κ.α.

Γενικά πιστεύετε ότι υπάρχει κρίση και στον ίδιο το χώρο του βιβλίου; Δηλαδή . Υπάρχουν νέοι συγγραφείς με νέες ιδέες, νέα ρεύματα να κεντρίσουν το ενδιαφέρον των αναγνωστών; Να φέρουν κάτι καινοτόμο όπως παλαιότερα η γενιά του Gabriel Garcia Marquez που έφερε-εισήγαγε το Μαγικό Ρεαλισμό!;

Παγκοσμίως υπάρχουν άπειροι συγγραφείς αλλά και στην Ελλάδα ειδικότερα υπάρχουν πολλοί νέοι και αξιόλογοι συγγραφείς. Δεν ξέρω βέβαια εάν αμείβονται από τους εκδοτικούς οίκους όμως υπάρχουν αρκετοί νέοι λογοτέχνες ειδικότερα στο διήγημα και στην ποίηση. Εκεί βλέπω ότι έχουμε στραφεί. Στις νουβέλες και τα μικρά διηγήματα κάτι όμως που είναι εξίσου δύσκολο με τα υπόλοιπα βιβλία.

Και κάτι ειδικό τώρα! Γενικά το πώς στήνεται ένα βιβλιοπωλείο, δηλαδή τι θέση θα πάρουν τα βιβλία αλλά και τι εκδόσεις (προτιμάτε) να μπουν στο χώρο , είναι θέμα που εμπίπτει στην αισθητική του κάθε βιβλιοπώλη ή είναι άνωθεν εντολές ; π.χ από εκδοτικούς οίκους ( βάλε στη βιτρίνα αυτό το βιβλίο για να πουλήσει!)

Θα σου πω τι γίνεται στο δικό μας βιβλιοπωλείο γιατί στα άλλα δεν γνωρίζω. Εμείς επιλέγουμε τα βιβλία που θα φέρουμε. Έρχεται ο αντιπρόσωπος με τον κατάλογο του και εμείς διαλέγουμε από αυτά. Επίσης επιλέγουμε συγκεκριμένους εκδοτικούς οίκους αφού μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας υπάρχει αμοιβαία εμπιστοσύνη. Και πελάτες καμιά φορά μας προτείνουν τι βιβλία να φέρουμε !

Γενικά πάντως , εμείς επιλέγουμε τα βιβλία που θα φέρουμε και τι θα μπει στην βιτρίνα μας ανεξάρτητα το πόσο πουλάει το εκάστοτε βιβλίο είτε εδώ είτε στο εξωτερικό.

ένα καλό δώρο.

Ολοκληρώνοντας, πως σας φαίνεται το εγχείρημα «ταξίδι στον κόσμο του βιβλίου» ;

Είναι πολύ αξιόλογη η προσπάθεια σας γιατί το Ηράκλειο έχει πολλά και καλά βιβλιοπωλεία και αξίζει να τα γνωρίσει ο κόσμος. Και με την κίνηση αυτή και τις κληρώσεις βοηθάτε πολύ προς αυτήν την κατεύθυνση.

Κατά τη γνώμη μου το βιβλίο είναι σημαντικό και πρέπει αν ξεκινά από μικρή ηλικία. Το θέμα είναι ότι αυτό όσο πάει και μειώνεται. Άσε απ’ έξω τα κινητά και το ίντερνετ που σίγουρα παίζουν μεγάλο ρόλο .

Όλη αυτή η ιστορία ξεκινά από το περιβάλλον. Εάν δεν διαβάζει ο γονέας δύσκολα θα ακολουθήσει το παιδί τουλάχιστον στα πρώτα παιδικά και εφηβικά του χρόνια .Οπότε προτρέπω ακόμα και αυτούς που δεν διαβάζουν βιβλία να στραφούν στον κόσμο του βιβλίου για τα παιδιά τους. Για όλους.

 

 

επιμέλεια κειμένου
Κώστας Πανάγος
συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Απρίλιος 2016

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ