Όπου σήμερα, συζητάμε με τον εκδότη και μεταφραστή Μιχάλη Παπαντωνόπουλο για το βιβλίο (συλλογή κειμένων) Περί Τρέλας που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Κοβάλτιο.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Σερζ αδιαφορεί για τους μεμονωμένους ήρωες και εξηγεί τη στάση του αυτή λέγοντας, «Δεν ζούμε ποτέ μόνο με τις δικές μας προσπάθειες, δεν ζούμε ποτέ μόνο για τους εαυτούς μας. Η πιο προσωπική μας σκέψη συνδέεται με χίλιους δεσμούς μ’ αυτήν του κόσμου που μας περιβάλλει». Όλα τα μυθιστορήματά του αντικατοπτρίζουν αυτή την πεποίθηση.
Η ιδέα για το “Δαβίδ” γεννήθηκε από μια πραγματική ιστορία που αφορά το ομώνυμο γλυπτό του Μιχαήλ Άγγελου. Την περίοδο της ιταλικής Αναγέννησης μεταφέρθηκε στη Φλωρεντία ένα γιγάντιο κομμάτι μαρμάρου, ο Γίγαντας το αποκαλούσαν, το οποίο κανένας μεγάλος γλύπτης της εποχής δεν τολμούσε να το αξιοποιήσει.
Με τον Μι Δέλτα συζητάμε για τον Τερματοφύλακα Γιατρό και για την ιστορία των ποδοσφαιρικών κόμικ που κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Μικρός Ήρως.
Γνωρίζουμε τον αποσυνάγωγο συγγραφέα της απομάγευσης και συζητάμε για την νουβέλα του Το Πηγάδι
Όπου σήμερα, συζητάμε για τον σπουδαίο συγγραφέα Γιόσεφ Ροτ. Και το εμβληματικό έργο του ο Σταθμάρχης του Φαλλμεράυερ.
Ο Αρτό έδρασε μέσα στο πλαίσιο των δύο πλέον καταστροφικών και παράλογων πολέμων της ανθρωπότητας, όταν αυτή καμάρωνε για τον θρίαμβο του ορθολογισμού.
Κάποιο δημοσίευμα πριν πολλά χρόνια, χαρακτήριζε τον Άιρα ως έναν συγγραφέα που γράφει χωρίς να κάνει θόρυβο. Ήταν μια μεγάλη αλήθεια.
Όπου σήμερα, κάνουμε μια στάση στην Ρουμανία και γνωρίζουμε δυο εξέχουσες μορφές της Ρουμάνικης λογοτεχνίας. Γνωρίζουμε τον τον Μαξ Μπλέχερ και τον Ματέι Βιζνιέκ.
Ένα σύντομο διήγημα βασισμένο σ’ ένα αυτοβιογραφικό στιγμιότυπο, καταρχήν… Καταλαβαίνει όμως κανείς γρήγορα ότι διαβάζει ένα διήγημα με αξία δοκιμίου, για να το πούμε έτσι.
Η Ισπανία […] μια ζώνη ερειπίων. Μια σταγόνα αίμα πεσμένη σε αυτές τις γραμμές θα μείνει ζώντας πάνω σε αυτές, ανεξίτηλη σαν την αγάπη.
Η συντροφιά του ταξιδιώτη είναι ο θάνατος. Και όμως, το χλωμό είδος του ταξιδιώτη δεν έχει ακόμα εξαφανιστεί.
Αποχαιρετάμε τον βρώμικο και αμαρτωλό Θεό, υποτιτλίζοντας στα ελληνικά δύο πολύ σύντομα βίντεο που λένε πολλά για τον χαρακτήρα και το ταλέντο του.
Όπου σήμερα, ταξιδεύουμε στη Βρετανία και γνωρίζουμε τον Ντ. Χάντερ και διαβάζουμε το έργο του Chav, Αλλυλεγγύη από τα υπόγεια.
Ο κόσμος αυτός είναι αβίωτος. Οι χαραμάδες απ’ όπου μπορεί να περάσει το φως είναι ελάχιστες.
Ανάθεμα | Ένα ποίημα της ισπανίδας ράπερ Gata Cattana σε συνεργατική μετάφραση.