Με την μεταφράστρια Κατερίνα Σοφιανού και τον εκδότη Άρη Τσιούμα συζητάμε για τον Μπ. Τράβεν και το έργο του Οι βαμβακοσυλλέκτες που κυκλοφορεί από τις Ελευθεριακές Εκδόσεις Ναυτίλος.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα αποφασίσαμε να ξαναδούμε τον Κόσμο Ανάποδα μέσα από τα μάτια του Eduardo Galeano!
Στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος φιλοξενούμε την μεταφράστρια του εμβληματικού βιβλίου «Ένας Κόσμος Ανάποδα» Γεωργία Ζακοπούλου.
Θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες συγγραφείς της ισπανόφωνης και παγκόσμιας λογοτεχνίας. Τάσεις στο έργο της: Μια απ΄ αυτές είναι η γυναικεία ματιά: οι χαρακτήρες της είναι συχνά παιδιά, μητέρες, γυναίκες.
Mε τον Γιάννη Ιωαννίδη, συζητάμε για τον Γκάρι Λίνεκερ και το βιβλίο του 50 Φορές που το ποδόσφαιρο άλλαξε τον κόσμο.
Ο Πικάσσο είχε αποφασίσει να αποστασιοποιηθεί από τα γεγονότα της εποχής του προκειμένου να μην θεωρηθεί η τέχνη του στρατευμένη αλλά η φρίκη του βομβαρδισμού που διέταξε ο Στρατηγός Φράνκο εναντίον άμαχου πληθυσμού, τον οδήγησε τελικά στη δημιουργία του πίνακα Guernica.
Όπου σήμερα, ανοίγουμε τη βαλίτσα μας και ανακαλύπτουμε έναν γηραιό εργένη, εν ονόματι Μπλούμφελντ.
Ο Ντίκενς ήταν μια διασημότητα της εποχής του και οι επιλογές στην προσωπική του ζωή σκανδάλισαν τα βικτοριανά ήθη και προκάλεσαν αρνητική δημοσιότητα.
Δηλαδή, μας ενδιέφερε να αναδείξουμε με ενάργεια τη διαίρεση των ισπανικών εθνοτήτων, τη διχόνοια των ισπανικών κοινωνιών και των κοινωνικών τάξεων και, τελικά, τον εθνικό Διχασμό της Ισπανίας, πριν, κατά και μετά τον Εμφύλιο.
Γνωρίζουμε τον συγγραφέα γέννημα θρέμμα της πιο εγκληματικής περιοχής του Μεξικού: της Σιναλόας!
Η μεταφράστρια Ισμήνη Κανσή αποχαιρετά τον Eduardo Galeano, ένα χρόνο μετά τον θάνατό του, με μια επιστολή της προς αυτόν. Διαβάζει η Αγγελική Τσάκωνα.
Όπου σήμερα, ταξιδεύουμε στη Βρετανία και γνωρίζουμε τον Ντ. Χάντερ και διαβάζουμε το έργο του Chav, Αλλυλεγγύη από τα υπόγεια.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να μελετήσουμε πως εργαλειοποιήθηκε το ποδόσφαιρο σε τρεις διαφορετικές χρονικές περιόδους. Γιουγκοσλαβία, Ισπανία, Ελλάδα, Τουρκία.
Ταξιδεύουμε στην ενδοχώρα της Βραζιλίας για να γνωρίσουμε τον συγγραφέα Ίταμαρ Βιέιρα Ζούνιορ και το έργο του Στραβό Αλέτρι.
Κάποιο δημοσίευμα πριν πολλά χρόνια, χαρακτήριζε τον Άιρα ως έναν συγγραφέα που γράφει χωρίς να κάνει θόρυβο. Ήταν μια μεγάλη αλήθεια.
Με τον Λευτέρη Μακεδόνα συζητάμε για τον Οράσιο Καστεγιάνος Μόγια και το έργο του Αηδία Ο Τόμας Μπερνχάρντ στο Σαν Σαλβαδόρ.
Θεωρώ ότι ο βασικός άξονας της έρευνάς του ήταν η μελέτη του ανθρώπινου σώματος, του οργανικού σώματος του ηθοποιού πάνω στη σκηνή και οι δυνατοί κόσμοι που αυτό μπορεί να δημιουργήσει.