Η στήλη guerrilla συνάντησε τον Μάριο Μαρκόπουλο συζήτησε μαζί του για τον αθλητισμό, το ρατσισμό, την αιμοκάθαρση και όχι μόνο!
Μάριος Μαρκόπουλος.
Νεφροπαθής, αιμοκαθαρόμενος κερδίσει μετάλλια στους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρόμενων και Μεταμοσχευμένων αθλητών στην επιτραπέζια αντισφαίριση (χρυσό μετάλλιο 2008 και 2014 και αργυρό 2010 και 2012) και στο Bowling( αργυρό μετάλλιο 2006-2008 στην κατηγορία των αιμοκαθαιρόμενων.)
Στους φετινούς αγώνες 2016 που έγιναν στην Φιλανδία επέλεξε σε συνεννόηση με τους προπονητές του Ευθύμη Αμερικάνο(επιτραπέζια αντισφαίριση) και Παύλο Κεχαγιά (bowling) να αγωνιστεί στην κατηγορία των μεταμοσχευμένων αθλητών όντας αιμοκαθαρόμενος, μιας και του έδιναν οι κανονισμοί αυτή την δυνατότητα.
Συμμετέχει κάθε χρόνο στους Πανελλήνιους Αγώνες του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών όπου κερδίζει ανελλιπώς το χρυσό μετάλλιο στην επιτραπέζια αντισφαίριση από το 2007 και μετά. Μεγάλη αγάπη του είναι η μουσική. Σπούδασε στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και σήμερα διδάσκει και ζει στο Ηράκλειο Κρήτης ως δάσκαλος Μουσικής Αγωγής.
Την υπέρ-προσπάθεια του Μάριου κι εκατοντάδων συναθλητών του δεν την προβάλει κανένα κανάλι και η πολιτεία σφυρίζει αδιάφορα στα καθημερινά προβλήματά τους. Γιατί΄΄; Μήπως επειδή δεν έχουν κανένα μεγάλο χορηγό από πίσω τους, μήπως επειδή τα φάρμακα που παίρνουν δεν είναι για να ντοπαριστούν αλλά για να κρατηθούν στη ζωή ή μήπως το ρατσιστικό προφίλ της κοινωνίας εδώ δείχνει το καλύτερο προφίλ της;
ΜΒ: Πόσο δύσκολο είναι για έναν αιμοκαθαρόμενο(για έναν άνθρωπος που κάνει αιμοκάθαρση) να κάνει ένα άθλημα της αρεσκείας του;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Θεωρητικά είναι εύκολο, πρακτικά είναι λίγο δύσκολο! Κατ’ αρχήν πρέπει να το συνειδητοποιήσει ο ίδιος ότι θέλει να το κάνει και να έχει το κίνητρο. Κίνητρο μπορεί να είναι ψυχολογικό, ιατρικό, να είναι δηλαδή κάτι που θα τον βοηθήσει στην καλυτέρευση της ιατρικής του υγείας, επίσης μπορεί να είναι και σωματικό. Κίνητρα έχεις πάρα πολλά, το θέμα είναι να το συνειδητοποιήσεις εσύ, να πεις ότι θέλω να ξεκινήσω και να ξέρεις για ποιο λόγο το κάνεις. Παράδειγμα, εγώ ξεκίνησα να κάνω κάτι επειδή ήθελα να καλυτερεύσω την υγεία μου και να διατηρήσω την υγεία μου σε ένα πολύ καλό επίπεδο. Και αυτό έγινε! Και έτσι ξεκίνησα!
ΜΒ: Πόσο ευεργετικό τελικά είναι αυτό για την υγεία του;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Φοβερά ευεργετικό! Πέρα της ψυχικής διάθεσης και της ψυχικής ανάτασης που έχεις, νιώθοντας ότι μπορείς να καταφέρεις πολλά πράγματα, έχεις πάρα πολλές βελτιώσεις στην υγεία σου και στις ιατρικές σου εξετάσεις. Ας πούμε, εμείς οι αιμοκαθαρόμενοι που δεν πρέπει να πίνουμε πολλά υγρά, γιατί δεν τα καθαρίζουμε, με τέτοια αθλήματα που μπορούμε να ιδρώσουμε, βοηθάνε έτσι μπορούμε να πίνουμε πάρα πολλά υγρά, να ενυδατωνόμαστε δηλαδή παραπάνω. Αυτό είναι αρκετά ευεργετικό!.Όσον αφορά στη λήψη φαρμάκων: η πίεση είναι χαμηλότερη λόγω της άσκησης και της γυμναστικής γενικότερα.
Κάποιες άλλες ουσίες που χάνονται μέσω του ιδρώτα, μας βοηθάνε ώστε να τις αναπληρώνουμε πιο εύκολα. Και στη διατροφή υπάρχει βελτίωση, σε όλους τους τομείς! Αλλά ο κυριότερος βέβαια είναι ο ψυχολογικός τομέας, νιώθεις πάρα πολύ δυνατός! Ότι μπορείς να πιάσεις την πέτρα και να τη στύψεις!
ΜΒ: Πόσα χρόνια ασχολείσαι με το Bowling και με την επιτραπέζια Αντισφαίριση;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ:Ξεκίνησα και τα δυο το 2006.Το Bowling όμως το σταμάτησα το 2010 γιατί έπρεπε να χρησιμοποιήσω το δεξί μου χέρι για να κάνω αιμοκάθαρση-να φτιάξω δηλαδή μια πρόσβαση για αιμοκάθαρση-και δεν έπρεπε να σηκώνω βάρος.Οπότε δεν μπορούσα καν να πιάσω τις μπάλες! Το ξεκίνησα πάλι το Μάρτιο,όπου άλλαξα πια πρόσβαση στο χέρι μου,(κάνω πλέον αιμοκάθαρση αριστερά).Την επιτραπέζια Αντισφαίριση τώρα, την έχω ξεκινήσει και αυτή από το 2006 και συνεχίζω ακόμα!
ΜΒ: Πόσο δύσκολο ήταν για να φτάσεις στην κορυφή;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Όταν πιστεύεις σε κάτι,όταν νιώθεις τον εαυτό σου δυνατό,είσαι σε πολύ καλή κατάσταση ψυχολογική και σωματική και όταν η προπόνηση που κάνεις είναι ποιοτική, τότε εύκολα παίρνεις κάποιο μετάλιο!(γέλια). Κοίταξε θυσιάζεις σίγουρα χρόνο αρκετό, αφού προσπαθείς να τον μοιράσεις σε δύο αθλήματα και στην υπόλοιπη σου κοινωνική-προσωπική ζωή.Ουσιαστικά είναι και ένας τρόπος να μη σκέφτεσαι την ασθένειά σου.Γεμίζοντας το χρόνο σου με πράγματα που σου αρέσουν ξεχνάς τις δυσκολίες που έχεις στη ζωή και ίσως τις αντιμετωπίζεις πιο εύκολα!(θέλει δουλειά δεν είναι εύκολο!!)
ΜΒ: Δουλεύοντας σαν «δάσκαλος μουσικής αγωγής» διόρθωσέ αν κάνω λάθος, τι δυσκολίες και τι θετικά έχει η συναναστροφή σου με τα παιδιά;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Σίγουρα η επαφή με νεαρούς σε ηλικία ανθρώπους σε κάνει να αισθάνεσαι και εσύ πιο νέος! Και ψυχικά αισθάνεσαι πάρα πολύ όμορφα και άνετα όταν τους δίνεις πράγματα και βλέπεις ότι ανταποκρίνονται.Όταν έχουν να σε δουν πολύ καιρό τρέχουν να σε αγκαλιάσουν. Είναι από τα μεγαλύτερα δώρα που έχω πάρει. Η αναγνώριση ότι τους έχεις προσφέρει και έρχονται και στο ανταποδίδουν είναι η μεγαλύτερη ευχαρίστηση για μένα!
Τώρα το υλικοτεχνικό κομμάτι στην εκπαίδευση σίγουρα δεν είναι αρκετό αλλά το κάνεις γιατί δεν μπορείς να κάνεις κάτι άλλο. Εν κατακλείδι η ψυχολογική τόνωση που σου δίνουν τα παιδιά και ειδικά όταν βλέπεις να δημιουργούν μέσα από τη μουσική είναι ανείπωτη χαρά. Όλο αυτό απαιτεί πολύ ενέργεια, ειδικά μέσα στην αίθουσα, όπου δεν είναι μια κλασσική αίθουσα διδασκαλίας.
Δεν είναι εύκολο για τα παιδιά να το ακολουθήσουν όλο αυτό γιατί ζούμε σε μια χωρά όπου η μουσική τα εικαστικά το θέατρο θεωρούνται μη σημαντικά!Και όμως είναι πάρα πολύ σημαντικά γιατί δίνουν τρομερή βοήθεια στα παιδιά να εκφραστούν.
ΜΒ: Η ποιότητα της αιμοκάθαρσης σήμερα, είναι σε καλύτερο επίπεδο απ’ ότι στο παρελθόν, ούτως ώστε να επιτρέπει στους ασθενείς να έχουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Πάρα πολύ, μεγάλα βήματα! Όταν ξεκίνησα εγώ στις 12 Ιουνίου 1998 την πρώτη μου αιμοκάθαρση, δεν υπήρχαν ζυγαριές στα μηχανήματα οπότε δεν μπορούσες να υπολογίσεις ακριβώς πόσα κιλά υγρά θα χάσεις, οι κράμπες πήγαιναν και έρχονταν συνεχώς, τα υποτασικά επεισόδια ερχόταν το ένα πάνω στο άλλο, οι διαταραχές στις εξετάσεις των ασθενών ήταν πάρα πολύ συχνές και αν κάτσω, θα σκεφτώ και άλλα! Σήμερα ,έχουμε ότι πιο σύγχρονο υπάρχει στην Ελλάδα σε θέμα αιμοκάθαρσης, έχουμε την τελευταία μέθοδο που λέγεται online αιμοκάθαρση που λειτουργεί με υποκατάστατα υγρών ούτως ώστε να μειωθούν όλα αυτά τα επεισόδια.
Το κέντρο αιμοκάθαρσης που βρίσκομαι εγώ, το messogeios(κέντρο αιμοκάθαρσης Καλέσα Ηρακλείου) με βοηθάει και με στηρίζει, έχει τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα, φίλτρα, γραμμές, βελόνες, το επίπεδο γιατρών και νοσηλευτών είναι εξαιρετικό οπότε έχουμε ότι χρειάζεται για μια καλή αιμοκάθαρση. Αρκεί να σου πω ότι και από τη Φιλανδία που πήγα έχουμε ποιοτικότερη αιμοκάθαρση!
Το σημαντικό είναι να βοηθήσουμε εμείς τον εαυτό μας να κάνει καλή αιμοκάθαρση. Προσέχοντας τη διατροφή μας και να αθλούμαστε καθημερινά!
ΜΒ: Έχεις βιώσει κοινωνικό ρατσισμό για το πρόβλημα υγείας σου, στο χώρο δουλειάς σου, σε κάποιο χόμπι ή σε μια παρέα, στην Ελλάδα του 2016;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Του 2016 όχι, του 1996 ναι!! Ακόμα-αν και έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου-σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες, σε ορισμένες συντηρητικές κοινωνίες, σε μικρές πόλεις,που είναι απομακρυσμένες από τον «πολιτισμό» προφανώς και υπάρχουν τέτοια θέματα, όχι με την κακή έννοια, αλλά με την έννοια της «συμπόνιας», να βοηθήσουν ψυχολογικά τον ασθενή,αλλά που επί της ουσίας δεν τον βοηθάνε, αφού αντί να τον τονώσουν ψυχολογικά τον καταστρέφουν. Παρόλα αυτά νομίζω ότι σε σχέση με το παρελθόν έχουν γίνει αρκετά βήματα. Και εσύ τώρα με αυτό που κάνεις βοηθάς ακόμα περισσότερο!
ΜΒ: Πόσο είναι έτοιμες οι δομές κοινωνίας να δεχτούν και να αποδεχτούν ανθρώπους με χρόνια προβλήματα υγείας;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Οι δομές δεν είναι καθόλου έτοιμες! Ότι κάνεις, το κάνεις από μόνος σου. Το κράτος έχει δώσει κάποια κίνητρα σε επαγγελματίες, σε εταιρίες, ώστε να προσλάβουν άτομα με αναπηρίες, όλα αυτά τα προγράμματα βέβαια είναι επιδοτούμενα! Δεν φτάνουν όμως μόνο αυτά. Δεν φτάνει να επιδοτεί ο Ο.Α.Ε.Δ. δυο-τρία χρόνια και μετά τι; Αυτή η κατάσταση υπάρχει εδώ και χρόνια, εάν δεν κάνουν κάτι αυτοί που κυβερνάνε το πρόβλημα θα παραμείνει! Άρα θα πρέπει να κάνουμε εμείς!
Θα σου πω ένα παράδειγμα τώρα που ήμουν στην Φιλανδία και συζητούσα με συναθλητές μου Φιλανδούς, μου είπαν ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι, πέρα από τα κοινωνικά επιδόματα και τις φοροαπαλλαγές, το κράτος τους δίνει ακόμα και σπίτι!
ΜΒ: Τι μήνυμα θέλεις να στείλεις στους αναγνώστες του MagicBuzz;
Μ.ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟΣ: Αυτό που θέλω να τους πω είναι ότι σίγουρα κάθε άνθρωπος έχει τα προβλήματα που τον απασχολούν, υγείας, οικογενειακά, οικονομικά, επαγγελματικά, όλοι έχουμε κάτι που μας απασχολεί. Πρέπει να τα αφήσουμε στην άκρη και να δούμε τη ζωή με μεγαλύτερη αισιοδοξία.Δεύτερη ζωή δεν έχει, λέει ένα τραγούδι.
Και επίσης πρέπει να σηκωθούμε από τον καναπέ, να βγούμε έξω να περπατάμε, να κάνουμε ποδήλατο-δεν χρειάζεται να γίνουμε πρωταθλητές-να το κάνουμε για να θωρακίσουμε την υγεία μας!!
φωτογραφία
Σπύρος Μαστρογιαννάκης
επιμέλεια κειμένου
Χριστίνα Ζερβουδάκη
συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
8/8/2016