- Συζήτηση με την Ντίνα Σώτηρα για τον Μαραντόνα
- Ο Diego Maradona με τα μάτια του Στέλιου Μανωλά
- Ο Γιώτης Τσαλουχίδης για τον Ντιέγκο Μαραντόνα
Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα το βιβλίο του Τζόσεφ Κόνραντ «Η τρέλα του Αλμάγερ» (εκδόσεις Μέδουσα) παίρνει ξανά τη θέση του στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στα χέρια των αναγνωστών. Αφορμή λοιπόν στάθηκε η έκδοση αυτή για την κουβέντα που ακολουθεί με τον εκδότη του βιβλίου Γιάννη Περδικογιάννη.
Το Ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Βιβλίου κάνει την επόμενη στάση του στο βιβλιοπωλείο Αναλόγιο. Στο υπόγειο της Ρούσου Χούρδου 8, Πλατεία Δασκαλογιάννη, συναντήσαμε τον κ. Μανώλη Παπουτσάκη που μας μίλησε για το βιβλίο, για τις δράσεις του συλλόγου βιβλιοπωλών, για το ρόλο του βιβλιοπωλείου στην κοινωνία και φυσικά για τη Βικελαία Βιβλιοθήκη, αφού συμμετείχε στις προσπάθειες για τη μη εμπορευματοποίησή της.
Θα διαβάσει για τον Μαραντόνα ως άνθρωπο, χωρίς τίποτα προσωπικό με τη «δημοσιογραφική» έννοια -τη σκανδαλοθηρική- θα διαβάσει πολλά για μεγάλες φάσεις του ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα και θα διαβάσει και για κάποιους/ες από τον επαγγελματικό και προσωπικό του περίγυρο.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση ότι στην αρχή και στο τέλος των εκδηλώσεων χαιρετούσε και ευχαριστούσε τις διερμηνείς στο κουβούκλιο. Προφανώς επειδή έχει επίγνωση της δυσκολίας να μεταφράζουν ταυτόχρονα μια τόσο γρήγορη ομιλία. Σε κάθε περίπτωση όμως αυτό είναι η πρώτη φορά που το βλέπω να συμβαίνει από συγγραφέα.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να γιορτάσουμε τα 10 χρόνια του Humba. Του τριμηνιαίου περιοδικού, για το κοινωνικό και πολιτικό νόημα των σπορ, την εμπειρία του γηπέδου, την οπαδική κουλτούρα και τον κόσμο της κερκίδας.
Με αφορμή την παράσταση «Οντισιόν για ένα Νεκρό» συνάντησα στο BlowUpτον Γιάννη Ζωγραφάκη όπου μιλήσαμε για την μαύρη κωμωδία της οποίας έχει γράψει το κείμενο αλλά και έχει σκηνοθετήσει.
Συζήτηση με την Ευαγγελία Stead-Δασκαλοπούλου με αφορμή την μετάφρασή της στο έργο, Αρχαιολογία του Αμπντελφαττάχ Κιλιτό που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αντίποδες.
Ο Πέδρο Αντόνιο δε Αλαρκόν γεννήθηκε στο Guadix της Γρανάδας το 1833. Άρχισε να σπουδάζει νομικά στο Πανεπιστήμιο της Γρανάδας αλλά αναγκάστηκε να διακόψει τις σπουδές του λόγω οικονομικών δυσκολιών. To 1852 εμφανίζονται τα πρώτα του διηγήματα.
Ο Παναγιώτης Ξηρουχάκης γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης το 1977. Είναι Διδάκτωρ Γεωγραφίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, τραγουδιστής των Pornostroika dadaifi που εντάσσονται στο ZERO ARTISTIC MOVEMENT (Z.A.M) αλλά και συντάκτης του περιοδικού ZERO GEOGRAPHIC. Έχει γράψει τρία έργα επιστημονικής φαντασίας και δυστοπίας:Ο Έκτορας το 2065 (2008), Ευρώπη το 2085 (2011), Το Λυκόφως του τρόμου (2012). Εγώ τον συνάντησα με αφορμή το τελευταίο του βιβλίο, Θα Έρθουμε για σας.
Η Μεξικανική Επανάσταση του 1910 θα σημαδέψει τα παιδικά και νεανικά του χρόνια. Θα ζήσει μικρός στις ΗΠΑ, όπου ο πατέρας του, δημοσιογράφος και δικηγόρος, είχε σταλεί ως εκπρόσωπος του Εμιλιάνο Ζαπάτα.
Η κυκλοφορία της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Πρόσωπα και δοκιμασίες» (εκδόσεις «Ίκαρος», 2016) ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε με τον Κώστα Μπουρναζάκη. Η συνομιλία μας τελικώς επεκτάθηκε και στα άλλα πεδία του πολύπτυχου έργου του.
Με αφορμή το βιβλίο «Αρχάγγελοι» του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ll (εκδόσεις ΕΡΜΑ) συναντηθήκαμε «διαδικτυακά» με την Δήμητρα Σταυρίδου και ιδού…
Η σύγχρονη Κούβα είναι το αποτέλεσμα τριών διαδικασιών που επέδρασαν καθοριστικά στην πορεία της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια μετασχηματίζοντας ριζικά την κουβανική κοινωνία.
Ο Μπερνάρντο Ατσάγα γεννήθηκε το 1951 στο χωριό Αστεάσου, της βασκικής επαρχίας Γκιπούθκουα, από μητέρα δασκάλα και πατέρα ξυλουργό. Είναι πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και ασχολήθηκε με διάφορες εργασίες μέχρι που, στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αφοσιώθηκε στη λογοτεχνία.
Το Ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Βιβλίου κάνει την επόμενη στάση του στο βιβλιοπωλείο “Το Δέντρο” στη Ρόδο. Στη Σοφούλη Θεμιστοκλή 127, συνάντησα τον Λευτέρη Καβαλιέρο και μιλήσαμε για το βιβλίο αλλά και για τον ρόλο του βιβλιοπωλείου σε μια κοινωνία όπου μάλλον…..δεν διαβάζει!