Ιούλιος 1930: Ο Ζιλ Ριμέ παρουσιάζει το τρόπαιο
στον Ουρουγουανό Πολ Τζουντ μετά τον τελικό
|
Ο Οτορίνο Μπαράσι επιστρέφει το Ζιλ Ριμέ |
Ιούλιος 1974: Ο Πελέ κρατάει το Ζιλ Ριμέ,
ο Σίλερ το νέο τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου
|
Ιούλιος 1930: Ο Ζιλ Ριμέ παρουσιάζει το τρόπαιο
στον Ουρουγουανό Πολ Τζουντ μετά τον τελικό
|
Ο Οτορίνο Μπαράσι επιστρέφει το Ζιλ Ριμέ |
Ιούλιος 1974: Ο Πελέ κρατάει το Ζιλ Ριμέ,
ο Σίλερ το νέο τρόπαιο του παγκοσμίου κυπέλλου
|
Σιωπή λαξευμένη από πέτρα και δάκρυα.
Τις νύχτες ξυπνάμε ανυπεράσπιστοι απ’ τις δικές μας φωνές «σαχραα, σαχραα»
Το βιβλίο αναφέρεται σε αυτήν που θα μπορούσαμε να αποκαλέσουμε ως τη «χρυσή εποχή» του χουλιγκανισμού, δηλαδή τις δεκαετίες του ’60, του ’70 και του ’80, πριν τις κατασταλτικές επιχειρήσεις της αστυνομίας και την «έκθεση Τέιλορ»
Όπου σήμερα, μαθαίνουμε γιατί Το Ομορφότερο γκολ ήταν μια Πάσα, και αφού συμφωνήσουμε με την περίφημη ατάκα του Ερίκ Καντονά, ταξιδεύουμε στην Αφρική και γνωρίζουμε το Ποδόσφαιρο μέσα από την σύγκρουση και την συνύπαρξη των λαών,
Η γλαφυρή δήλωση του Χιλιανού συγγραφέα Λουίς Σεπούλβεδα, με αφορμή την εξέγερση στη Χιλή: “Ο Χιλιανός ζει με τη…
Βαριά λέξη το στίγμα. Συνήθως φοβάσαι ακόμα και να τη σκεφτείς. Τρομάζεις από τη διαπεραστικότητα και τη διάρκεια της, τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές αυτών που το φέρουν.
Ο Λουίς Σεπούλβεδα συνομιλούσε, φαίνεται, όλη του τη ζωή με τον Φιδέλ Κάστρο. Συνομιλούσε όταν δεν γνωρίζονταν προσωπικά, συνομιλούσε όταν – και αν – συναντήθηκαν από κοντά. Συνομιλούσαν οι δυο τους πάντοτε στη δική μας φαντασία. Συνεχίζουν και τώρα ίσως.
Κέρματα και γρόσια η αιτία του κακού αιωνίως. Κύλησαν όρη τα νομίσματα του κόσμου. Στον αγύριστο για πάντα.
Διαβάζοντας το διήγημα διαπίστωσα, και με μια μικρή έρευνα που έκανα, ότι όσοι πιστεύουμε τα παραπάνω κάνουμε μεγάλο λάθος.
Σίγουρα όταν η μπάλα πάει στην κερκίδα μετά από σέντρα του εξρεμ είναι ένα «κακόγουστο» αστείο. Όμως ο Θάνος Σαρρής έστειλε την μπάλα στην κερκίδα και μάλλον έβαλε γκολ. Ένα βιβλίο «μανιφέστο», για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να σωθεί από τη βρωμιά που ζέχνει!
Ο Σάββας Κώφίδης δε μάσησε ποτέ τα λόγια του! Η πορεία του στον αθλητισμό αλλά και στη ζωή αποδεικνύει το…
Η Τριστάνα θα άξιζε να είναι το μοναδικό έργο ενός συγγραφέα. Μαρία Θαμπράνο
Κι ο φόβος ότι θα σωριαστώ ξαφνικά στο πάτωμα με αναγκάζει να συλλαβίζω γλώσσες ξένων χεριών, μέχρι που πληθαίνει η καρδιά κι αδειάζει.
“Αύριον θα στηθώσιν εις το Στάδιον και οι ανακαλυφθέντες δύο Ερμαί, εκατέρωθεν της σφενδόνης, εκεί όπου άρχονται τα τόξα αυτής. Τα κάτω μέρη των Ερμών, τα οποία δεν συνάδουσι προς τα σημερινά ήθη, θα καλυφθώσι δι’υφασμάτων κυανόλευκων”.
Κλάσικος δεν υπάρχουν μόνο στην Αργεντινή και την Βραζιλία, παρότι αυτά είναι τα γνωστότερα, αλλά και στις άλλες χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Η Παραγουάη, που συνορεύει και με τις δύο αυτές χώρες, έχει εξίσου ενδιαφέρουσες κι ιστορικές αναμετρήσεις μεταξύ «αιώνιων εχθρών».
Αφορμή για τη συνάντηση με τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλοείναι η κυκλοφορία του βιβλίου «TOTALFOOTBALL:επανάσταση χρώματος πορτοκαλί» του David Winner (εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ) .