Εκπομπή Αρχείου
Μνήμη της Πέτρας
2018-2019
Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ημερολόγια Καταστρώματος (εκδ. Σαιξπηρικόν) του Χρήστου Σπυρόπουλου.
Στο μικρόφωνο: Βαγγέλης Μπουμπάκης
Εκπομπή Αρχείου
Μνήμη της Πέτρας
2018-2019
Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm
Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής Ημερολόγια Καταστρώματος (εκδ. Σαιξπηρικόν) του Χρήστου Σπυρόπουλου.
Στο μικρόφωνο: Βαγγέλης Μπουμπάκης
Σ’ αυτό το δοκίμιο σε τρία μέρη ο συγγραφέας αναλύει τον χαρακτήρα του αγγλικού έθνους παρουσιάζει την αδυναμία της χώρας σε συνθήκες πολέμου. Aναπτύσσει το αναπόφευκτο και επιθυμητό μιας σοσιαλιστικής επανάστασης, που είναι κατ’ αυτόν ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί ο πόλεμος.
Pablo Neruda |12 ποιήματα από τη συλλογή | Ισπανία στην καρδιά. Ύμνος στις δόξες του λαού στον πόλεμο.
Όπου σήμερα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Μοζαμβικανική λογοτεχνία, και γνωρίζουμε τον κύριο εκπρόσωπό της Μια Κότου, με τη βοήθεια του Νίκου Πρατσίνη.Ερχόμαστε σε επαφή με μια χώρα που ιδρύθηκε το 1975, αφού κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
Μαθαίνουμε τον Μια Κότου και διαβάζουμε «Τοτελευταίο πέταγμα του φλαμίνγκο».
Διαβάζοντας κανείς το πιο πάνω απόσπασμα, αναρωτιέται αν προέρχεται από ένα έργο κοινωνικής καταγγελίας ή από υπαρξιακό μυθιστόρημα, καθώς το θέμα και η προβληματική μοιράζονται ανάμεσα στο ατομικό και το συλλογικό.
Όπως ο ίδιο ο τίτλος δηλώνει, το εν λόγω βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με κεντρικό άξονα τον έρωτα. Όχι ιδιαίτερα συνηθισμένες ιστορίες, με τον έναν ή άλλον τρόπο, να αφορούν κι εμάς.
Όπου σήμερα, ταξιδεύουμε στο μακρινό Ολτρετορέντε της Πάρμα. Και μαθαίνουμε με τη βοήθεια του Βαγγέλη Ζήκου, μια καθόλου συνηθισμένη αντιφασιστική ιστορία.
Ο Τσβάιχ δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει κοινό και μελετητές. Από τη μία αγαπήθηκε όσο λίγοι συγγραφείς, από την άλλη τού ασκήθηκε τόσο δριμεία κριτική.
Τα ποιήματα “Καραβάνι” και “Οι κουρτίνες” από την υπό έκδοση ποιητική συλλογή Όλα μ’ αρέσουν, της Ιφιγένειας Ντούμη, εκδόσεις Καστανιώτη.
Ήταν μαστιγωτής του γερμανικού μικροαστισμού, στηλιτευτής της κοινωνικής υποκρισίας.
Όπου σήμερα, ταξιδεύουμε στην Νικαράγουα και μαθαίνουμε γιατί ο Τονγκολέλε δεν ήξερε να χορεύει.
Όπου σήμερα, συζητάμε για τη Βραζιλιάνικη λογοτεχνία και παρατηρούμε τους πρώτους Βραζιλιάνους συγγραφείς που έχουν κάτι να μας πουν! Απομνημονεύματα του Άιρες, του Ματσάδο ντε Ασίς!
Μαθαίνουμε τι πραγματικά συμβολίζει το Chamamé, ανακαλύπτουμε Τέκνα, Γονείς και Χιμπατζήδες, και σίγουρα μιλάμε για . . . Νεκρές.
Με τον ηθοποιό και μεταφραστή Κώστα Βάντζο, γνωρίζουμε ξανά τον σπουδαίο σκηνοθέτη και μελετητή του θεάτρου Εουτζένιο Μπάρμπα.
Όπου σήμερα, συζητάμε με τον μεταφραστή και συγγραφέα Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, με αφορμή τις δουλειές και τα έργα του!
Θέλει όπως δηλώνει σε συνεντεύξεις του –και όπως φαίνεται και από το βιβλίο– να αναδείξει τη σαρωτική επίδραση της κρίσης στους νέους και το βαρύ φορτίο που νιώθουν να κουβαλάνε.