Σχεδόν πάντα στις συνεντεύξεις ψάχνω να βρω τα κατάλληλα λόγια ούτως ώστε να προλογίσω την κουβέντα που ακολουθεί. Όμως εδώ δεν υπάρχει καλύτερος πρόλογος από τα λόγια του Γιώργου Μπαντή «Αθλητής είσαι όταν γίνεσαι η φωνή του ανθρώπου που υποφέρει, που αδικείται. Εγώ προσωπικά φώναξα με την δύναμη της φωνής μου όχι για να σε πείσω ότι έχω δίκιο, αλλά για να σε κάνω να ψάξεις, να αναζητήσεις να βρεις αυτό που δεν θα σου πει ποτέ η τηλεόραση».
Β.Μ: Ποιος πρέπει να είναι ο ρόλος του Π.Σ.Α.Π.(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών) στην Ελλάδα του 2020;
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Αν συμφωνήσουμε ότι το ποδόσφαιρο είναι ο καθρέφτης της κοινωνίας τότε ο ποδοσφαιριστής πρέπει να έχει τον πιο ενεργό ρόλο. Ο ΠΣΑΠ πρέπει να εμπνεύσει τα μέλη του προς αυτή τη κατεύθυνση. Πρέπει να τους βοηθήσει να κατανοήσουν και να αποδεχτούν την ευθύνη που έχουν απέναντι στην κοινωνία ως αθλητές. Ότι και αν συμβαίνει γύρω μας εμείς έχουμε χρέος να προστατέψουμε το ίδιο το άθλημα προστατεύοντας στην ουσία την ίδια την κοινωνία.
Β.Μ: Κάνε ένα σχόλιο για τα συνεχιζόμενα κρούσματα οπαδικής βίας στο Ποδόσφαιρο (και όχι μόνο) και ποσό αυτά είναι προϊόν της συνεχιζόμενης διαμάχης των προέδρων των ομάδων;
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Δυστυχώς η βία, όχι μόνο η σωματική αλλά πολλά πρόσωπα της έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινή ζωή μας και ο μεγαλύτερος προβληματισμός μου είναι πως τείνουμε να τη συνηθίσουμε. Η οπαδική βία για μένα είναι μια επίθεση στον παιδικό σου φίλο, στον συμμαθητή σου, στον ίδιο σου τον εαυτό. Τώρα για το δεύτερο σκέλος της ερώτησης για την διαμάχη των προέδρων θα πω πως οι συμπεριφορές αυτές μόνο καλό δεν κάνουν στο ίδιο το ποδόσφαιρο και κατ’ επέκταση στους ανθρώπους, μικρούς και μεγάλους που παρακολουθούν το άθλημα. Αυτό πρέπει να αλλάξει και να συνεργαστούν όλοι μαζί προς μια άλλη κατεύθυνση και τότε να είστε σίγουροι πως όλοι μας θα βγούμε κερδισμένοι.
Β.Μ: Πως βλέπεις τις συνθήκες που διεξάγεται το φετινό πρωτάθλημα (σε σχέση με τα προηγούμενα) για τον επαγγελματία ποδοσφαιριστή;
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Δυστυχώς οι συνθήκες για άλλη μια φορά δεν είναι καλές. Υπάρχει μεγάλη ένταση γύρω από το αγωνιστικό κομμάτι και αυτό όπως είναι φυσικό επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τους ποδοσφαιριστές.
Β.Μ: Υπάρχουν αρκετοί ποδοσφαιριστές απλήρωτοι ή και ανασφάλιστοι κυρίως στις μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες, πως πρέπει να δράσει ο Π.Σ.Α.Π ούτως ώστε να εκλείψει αυτό το φαινόμενο;
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Δυστυχώς το φαινόμενο με τους απλήρωτους παίκτες, κυρίως στις 2 μικρότερες κατηγορίες ζει και βασιλεύει. Εμείς ως ΠΣΑΠ διαθέτουμε δωρεάν νομική υπηρεσία προς όλα τα μέλη μας και καθημερινά βλέπουμε από μέσα το πρόβλημα. Δεν υπάρχει μέρα όπου κάποιος ποδοσφαιριστής δεν θα προσφύγει στα διαιτητικά όργανα επίλυσης οικονομικών διαφορών. Αυτό που πρέπει να γίνει για να αλλάξει, είναι να υπάρχει μηνιαία επιτήρηση προς τις ομάδες. Τώρα για τους ανασφάλιστους παίκτες, υπήρξαν φέτος αρκετά προβλήματα στη SL2 και στη FL, όπου μετά από μια διαμαρτυρία μας το πρόβλημα λύθηκε ως έναν βαθμό. Αυτό που θέλουμε και απαιτούμε για αυτό είναι το θέμα της ασφάλισης των ποδοσφαιριστών, είναι να γίνει προτεραιότητα για τις ομάδες. Με την υπογραφή ενός συμβολαίου πρέπει αυτόματα ο παίκτης να εισέρχεται σε ενιαίο ομαδικό ασφαλιστήριο.
Β.Μ: Στα πλαίσια της παρουσίασης του βιβλίου του Θάνου Σαρρή «Η μπάλα στην κερκίδα» είχες δηλώσει «ονειρεύομαι τον Ηρακλή, ομάδα λαϊκής βάσης, αυτοοργανωμένη από τα κάτω». Ποια η γνώμη σου για τέτοιου είδους μοντέλα διοίκησης ομάδων;
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Καταρχάς να πω πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα Θάνο Σαρρή για το υπέροχο βιβλίο του. Αυτό που μου έκανε μεγαλύτερη εντύπωση είναι πως ναι μεν είναι μυθιστόρημα αλλά βασίζεται σε πραγματική έρευνα. Διάβασα το βιβλίο και ταυτίστηκα με την ιστορία, βάζοντας στο μυαλό μου την δική μου ομάδα η οποία έχει πονέσει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον από το μοντέλο του μεγαλομετόχου. Η αυτοοργάνωση αν γίνει με τον σωστό τρόπο μπορεί να φέρει θετικά αποτελέσματα.
Β.Μ: Έχεις καταγγείλει αλλεπάλληλες φορές θέματα όπως ο ρατσισμός και οι εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική, είσαι αλληλέγγυος στους πρόσφυγες και πρωτοστάτησες στην συγκέντρωση υπογραφών για την αλληλεγγύη στην Ηριαάννα Β.Λ. Γίνεται πιστεύεις ο κλάδος του ποδοσφαίρου να ξεφύγει από το No Politica (κάτι που ο Σάββας Κωφίδης είχε πει ότι είναι μια αηδία του συστήματος),το αναφέρω γιατί καλώς ή κακώς κάνετε ένα επάγγελμα που επηρεάζει πολύ κόσμο!
Γ.ΜΠΑΝΤΗΣ: Συμφωνώ 100% με τον Σάββα. Ο ποδοσφαιριστής και το ποδόσφαιρο γενικότερα έχει την δύναμη να αλλάξει τον κόσμο. Έχει την δύναμη να περάσει μηνύματα προς όφελος της ανθρωπότητας και τις κοινωνίας. Είτε το θέλουμε είτε όχι είμαστε πρότυπα για ένα πολύ ευαίσθητο κομμάτι της κοινωνίας μας, τα παιδιά και πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί σε αυτά που κάνουμε και λέμε εντός και εκτός των γραμμών. Δεν είμαστε αθλητές μόνο τις δύο ώρες στο γήπεδο αλλά όλο το εικοσιτετράωρο, τις ώρες ξεκούρασης, διασκέδασης, την στιγμή που στεκόμαστε στην ουρά ενός μίνι μάρκετ, στον τρόπο που οδηγούμε. Αθλητής είσαι όταν γίνεσαι η φωνή του ανθρώπου που υποφέρει, που αδικείται. Εγώ προσωπικά φώναξα με την δύναμη της φωνής μου όχι για να σε πείσω ότι έχω δίκιο, αλλά για να σε κάνω να ψάξεις, να αναζητήσεις να βρεις αυτό που δεν θα σου πει ποτέ η τηλεόραση.
*Ο Γιώργος Μπαντής είναι πρόεδρος του Π.Σ.Α.Π.(Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αμειβομένων Ποδοσφαιριστών)
Συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Γενάρης 2020