ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα, θα εξερευνήσουμε ίσως το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός από τη μεταπολίτευση και μετά, τη δίκη της τρομοκρατικής, εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης, χρυσή αυγή.
Όπου σήμερα, συζητάμε με τον άνθρωπο που επωμίστηκε το μαρκάρισμα του Ντιέγκο Μαραντόνα στο περιβόητο Μουντιάλ του 1994. Ο λόγος για τον Γιώτη Τσαλουχίδη.
Μας διηγείται ιστορίες που θα του μείνουν αλλά και θα μας μείνουν αξέχαστες.Η κουβέντα όμως, ξεκινά με τον Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα.
Για την προετοιμασία του ίδιου του Μαραντόνα και της ομάδας της Αργεντινής μέσα σε απίστευτες δυσκολίες και αντιπαλότητες, για το όνειρο και για τον θρίαμβό τους.
Θα διαβάσει για τον Μαραντόνα ως άνθρωπο, χωρίς τίποτα προσωπικό με τη «δημοσιογραφική» έννοια -τη σκανδαλοθηρική- θα διαβάσει πολλά για μεγάλες φάσεις του ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα και θα διαβάσει και για κάποιους/ες από τον επαγγελματικό και προσωπικό του περίγυρο.
Ένα μνημειώδες κείμενο του Ερνάν Κασκιάρι που περιλαμβάνεται στο περιοδικό HUMBA (τεύχος 39), το οποίο είναι εξ’ ολοκλήρου αφιερωμένο στον Ντιέγκο.
Όπου σήμερα, ξεκινάμε από μια ξεχασμένη γωνιά της Παταγονίας και το Προτελευταίο Πολεμικό Ψευδώνυμο, για να γνωρίσουμε τις εκδόσεις Carnivoraμε τη βοήθεια της Ασπασίας Καμπύλη.
Όπου σήμερα, κάνουμε μια βουτιά στο λογοτεχνικό κόσμο του Οντζάκι και στη σκληρή πραγματικότητα της Αγκόλας.
Όταν μου ζητήθηκε να γράψω δυο λόγια για την ελληνική έκδοση της βιογραφίας του Μαραντόνα ένιωσα περίεργα. Πίστευα και πιστεύω ότι αποτελεί την μεγαλύτερη ποδοσφαιρική φυσιογνωμία που όμως δεν μπόρεσε να αντέξει το βάρος της.
Όπου σήμερα, γνωρίσουμε τη working class των σύγχρονων σκλάβων. Γνωρίζουμε τους ανέστιους και ανέγγιχτους του Λονδίνου αλλά και τα 108 Μέτρα του Αλμπέρτο Προυνέτι.
Η σχέση μου με το ποδόσφαιρο δεν είναι καν οριακή, είναι ανύπαρκτη. Το πρώτο σχετικό σχόλιο που θυμάμαι ήταν μιας αδερφής της μάνας μου που είχε μαθητή το Γιούτσο σε νυχτερινό. « Όταν παίζεις ποδόσφαιρο κατεβαίνει το μυαλό στα πόδια.
Προσπαθούμε να δούμε που εντοπίζεται το πρόβλημα στο να είσαι συγγραφέας εν έτη 2020.
Ποδόσφαιρο:Το μελετάμε ως πεδίο έκφρασης και διεκδίκησης, πολιτικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης!
Δυο λόγια από τον συγγραφέα Αλμπέρτο Προυνέτι για το βιβλίο “108 μέτρα. The new working class hero”, που κυκλοφορεί από τις Απρόβλεπτες Εκδόσεις. Πρωτοκυκλοφόρησε στην Ιταλία το 2018 από τις εκδόσεις Laterza.
Σίγουρα όταν η μπάλα πάει στην κερκίδα μετά από σέντρα του εξρεμ είναι ένα «κακόγουστο» αστείο. Όμως ο Θάνος Σαρρής έστειλε την μπάλα στην κερκίδα και μάλλον έβαλε γκολ. Ένα βιβλίο «μανιφέστο», για το πώς το ποδόσφαιρο μπορεί να σωθεί από τη βρωμιά που ζέχνει!
Όπου σήμερα αναρωτιόμαστε αν υπάρχει Μοζαμβικανική λογοτεχνία, και γνωρίζουμε τον κύριο εκπρόσωπό της Μια Κότου, με τη βοήθεια του Νίκου Πρατσίνη.Ερχόμαστε σε επαφή με μια χώρα που ιδρύθηκε το 1975, αφού κέρδισε την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.
Μαθαίνουμε τον Μια Κότου και διαβάζουμε «Τοτελευταίο πέταγμα του φλαμίνγκο».