Όπου σήμερα κάνουμε ένα ταξίδι στα κολαστήρια του ανείπωτου τρόμου. Στα φονικά στρατόπεδα του Ναζιστικού Ράιχ, όπου μερικοί τυχεροί χρωστάνε τη ζωή τους σε μια ντρίπλα απέναντι στον κατακτητή. Ο Κέβιν Σιμπσον γράφει το Ποδόσφαιρο των Μελλοθανάτων. Και εμείς θα μάθουμε περισσότερα με τη βοήθεια του Νίκου Παπαδογιάννη.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα, ξεκινάμε από μια ξεχασμένη γωνιά της Παταγονίας και το Προτελευταίο Πολεμικό Ψευδώνυμο, για να γνωρίσουμε τις εκδόσεις Carnivoraμε τη βοήθεια της Ασπασίας Καμπύλη.
Γιατί σημασία στη ζωή δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς. Όσο υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός, μαγεία και ρομαντισμός δε θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Όπου σήμερα μεταφερόμαστε στα χρόνια της ισπανικής «επανάστασης» 1936-1939. Εξετάζουμε γιατί η ισπανική επανάσταση είναι το κακό παιδί των επαναστάσεων.
Εμπνευσμένο από τη Νίκη, τη θεά της ελληνικής μυθολογίας που προσωποποιούσε την νίκη, το Ζιλ Ριμέ ήταν το έπαθλο για την νικήτρια χώρα του παγκοσμίου κυπέλλου. Η ιστορία αυτή είναι γεμάτη με ίντριγκα,
Όπου σήμερα, μαθαίνουμε γιατί Το Ομορφότερο γκολ ήταν μια Πάσα, και αφού συμφωνήσουμε με την περίφημη ατάκα του Ερίκ Καντονά, ταξιδεύουμε στην Αφρική και γνωρίζουμε το Ποδόσφαιρο μέσα από την σύγκρουση και την συνύπαρξη των λαών,
Αφορμή για τη συνάντηση με τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλοείναι η κυκλοφορία του βιβλίου «TOTALFOOTBALL:επανάσταση χρώματος πορτοκαλί» του David Winner (εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ) .
Κλάσικος δεν υπάρχουν μόνο στην Αργεντινή και την Βραζιλία, παρότι αυτά είναι τα γνωστότερα, αλλά και στις άλλες χώρες της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής. Η Παραγουάη, που συνορεύει και με τις δύο αυτές χώρες, έχει εξίσου ενδιαφέρουσες κι ιστορικές αναμετρήσεις μεταξύ «αιώνιων εχθρών».
Όπου σήμερα, γνωρίζουμε έναν εκδοτικό οίκο που ξαναγεννιέται. Ο λόγος για τις εκδόσεις ΕΞΑΝΤΑΣ. Ξεφυλλίζουμε τρεις νέες εκδόσεις και μαθαίνουμε το εκδοτικό του πρόγραμμα.
Το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό όταν γίνεται αναφορά στο νοτιοαμερικάνικο ποδόσφαιρο, είναι το πάθος· ένα πάθος που όταν μιλάμε ειδικότερα για το ποδόσφαιρο στην Αργεντινή, παίρνει τεράστιες διαστάσεις.
Όπου σήμερα, γνωρίζουμε μια από τις σημαντικότερες φωνές της Βραζιλιάνικης λογοτεχνίας. Ο μεταφραστής σχεδόν του συνόλου του έργου της Μάριος Χατζηπροκοπίου μας εισάγει στον κόσμο της Κλαρίσε Λισπέκτορ.
Ο αθλητισμός είναι από τα ωραία “δεύτερα πράγματα” στη ζωή, μετά το δικαίωμα στην εργασία, την Παιδεία, την Υγεία και όλα αυτά σε ένα δημοκρατικό περιβάλλον – αναγκαία η επισήμανση γιατί ο αθλητισμός επιχειρήθηκε να γίνει εργαλείο στα χέρια δικτατόρων που είχαν κατανοήσει την εμβέλειά του
Θα διαβάσει για τον Μαραντόνα ως άνθρωπο, χωρίς τίποτα προσωπικό με τη «δημοσιογραφική» έννοια -τη σκανδαλοθηρική- θα διαβάσει πολλά για μεγάλες φάσεις του ποδοσφαίρου με πρωταγωνιστή τον Μαραντόνα και θα διαβάσει και για κάποιους/ες από τον επαγγελματικό και προσωπικό του περίγυρο.
Το παρόν ποίημα, που γράφτηκε το 2007, ήταν αφιερωμένο στον αργεντινό μάγο της μπάλας Ντιέγο Αρμάντο Μαραντόνα.
Όπου σήμερα, θα εξερευνήσουμε ίσως το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός από τη μεταπολίτευση και μετά, τη δίκη της τρομοκρατικής, εγκληματικής, ναζιστικής οργάνωσης, χρυσή αυγή.
Όπου σήμερα αποφασίσαμε να ξαναδούμε τον Κόσμο Ανάποδα μέσα από τα μάτια του Eduardo Galeano!
Στο δεύτερο μέρος αυτού του αφιερώματος φιλοξενούμε την μεταφράστρια του εμβληματικού βιβλίου «Ένας Κόσμος Ανάποδα» Γεωργία Ζακοπούλου.