Με τον μεταφραστή Νίκο Πρατσίνη γνωρίζουμε τον Πορτογάλο συγγραφέα Σοέιρου Περέιρα Γκόμες και το έργο του Esteiros, στα λασποτόπια του Τάγου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μονόκλ.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα, γνωρίζουμε μια ιδιάζουσα προσωπικότητα και το μανιφέστο της! Ο λόγος για τον Han Ryner και το ιδιότυπο έργο του Μανιφέστο του Ατομικισμού.
Οι ανησυχίες, οι αδυναμίες, και οι προβληματισμοί ενός ανθρωπιστή ανθρωποφάγου έχουν οικουμενικό χαρακτήρα.
Όπου σήμερα συναντάμε ξανά την μεταφράστρια και εκδότρια Ασπασία Καμπύλη για να συζητήσουμε για τα νέα εκδοτικά αριστουργήματα των εκδόσεων Carnivora.
Η Ισπανία […] μια ζώνη ερειπίων. Μια σταγόνα αίμα πεσμένη σε αυτές τις γραμμές θα μείνει ζώντας πάνω σε αυτές, ανεξίτηλη σαν την αγάπη.
Η Μαρία Φερνάντα Αμπουέρο βάζει στο μικροσκόπιο τους οικογενειακούς δεσμούς, τις σχέσεις εξουσίας, την αγάπη, τις σιωπές, την αλληλεγγύη, την κακοποίηση.
Με Φώτη Τερζάκη γνωρίζουμε τον Βίκτωρ Τέρνερ και το έργο του Από την Τελετουργία στο Θέατρο.
Μα καλά, υπάρχει μοζαμβικανική λογοτεχνία; Ο συγγραφέας μας εμφανίζει ολοζώντανες όλες αυτές τις αντιθέσεις μέσα από μια γλώσσα σχεδόν γιορταστική, γεμάτη χιούμορ και απρόοπτα.
Όπου σήμερα, συζητάμε για τον σπουδαίο συγγραφέα Γιόσεφ Ροτ. Και το εμβληματικό έργο του ο Σταθμάρχης του Φαλλμεράυερ.
Στην «Τύχη» ο Κόνραντ θέτει ως στόχο την αφηγηματική ισορροπία μεταξύ ζωής στη θάλασσα και ζωής στη στεριά.
Ο Σερζ αδιαφορεί για τους μεμονωμένους ήρωες και εξηγεί τη στάση του αυτή λέγοντας, «Δεν ζούμε ποτέ μόνο με τις δικές μας προσπάθειες, δεν ζούμε ποτέ μόνο για τους εαυτούς μας. Η πιο προσωπική μας σκέψη συνδέεται με χίλιους δεσμούς μ’ αυτήν του κόσμου που μας περιβάλλει». Όλα τα μυθιστορήματά του αντικατοπτρίζουν αυτή την πεποίθηση.
Ερίκ Καντονά, μια ιδιάζουσα προσωπικότητα των γηπέδων αλλά και του κοινωνικού στίβου!
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προσπάθειά της να συμβιβάσει τον αγωνιστικό φεμινισμό με τον καθολικισμό και την συντηρητική κοσμοθεωρία με τον κοινωνικό ακτιβισμό.
Έτσι, το τεράστιο εγχείρημα της κουβανικής επανάστασης να συμβάλει στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική δεν ήταν πολύ γνωστή. Οι αποικιακές δυνάμεις στη Δυτική Ευρώπη και οι ιμπεριαλιστές της Βόρειας Αμερικής σίγουρα δεν επρόκειτο να μιλήσουν γι’ αυτό.
To σύγχρονο κοινωνικό δράμα θα είναι ελληνικό, επειδή αντιμετωπίζει τον άνθρωπο σαν συλλογικό κοινωνικό ζώο.
Το «Όσα δεν ειπώθηκαν» είναι μια ανθολογία από κείμενα ανέκδοτα αλλά και γνωστά της συγγραφέως, που συγκέντρωσαν και εξέδωσαν οι φίλοι της το 1922 αμέσως μετά το θάνατό της.