Εκπομπή Αρχείου
Μνήμη της Πέτρας
2018-2019
Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm
Στο studio με τον μπαρτέντερ Νίκο Μαυροφόρο συζητάμε για ποτά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης!
Στο μικρόφωνο: Βαγγέλης Μπουμπάκης
Εκπομπή Αρχείου
Μνήμη της Πέτρας
2018-2019
Κόκκινο Κρήτης 88.4 fm
Στο studio με τον μπαρτέντερ Νίκο Μαυροφόρο συζητάμε για ποτά την εποχή της ποτοαπαγόρευσης!
Στο μικρόφωνο: Βαγγέλης Μπουμπάκης
Ο Μαραντόνα έκανε αυτή την τέχνη στο ανώτερο επίπεδο. Ήταν ένας πραγματικός αρτίστας! Φεύγοντας ο Μαραντόνα από τη ζωή, το ποδόσφαιρο μένει ορφανό.
Tαξιδεύουμε στο Αλεντέζου της Πορτογαλίας με σκοπό να ανακαλύψουμε γιατί ο Ιησούς Χριστός έπινε μπίρα!
Θα διαβάσουμε, κατ’ αρχάς, μεγάλη λογοτεχνία. Βιβλία γραμμένα με την καρδιά από ανθρώπους που δεν κυνηγούν την εύκολη συγκίνηση και τις πωλήσεις.
Με τον μεταφραστή Κώστα Αθανασίου διαβάζουμε το σπουδαίο μυθιστόρημα, Φοβάμαι, Ταυρομάχε, και γνωρίζουμε τον «φτωχό, κομμουνιστή και αδερφή» Πέδρο Λεμεμπέλ!
Προσπαθούμε να κατανοήσουμε την προσπάθειά της να συμβιβάσει τον αγωνιστικό φεμινισμό με τον καθολικισμό και την συντηρητική κοσμοθεωρία με τον κοινωνικό ακτιβισμό.
Βασισμένο σε δύο όνειρα, ένα του Louis Bunuel και ένα του Salvador Dali, ο “Ανδαλουσιανός σκύλος” αποτελεί πρώτα απ’ όλα το προσωπικό ημερολόγιο δύο από τις πλέον αναρχικές μορφές της τέχνης του εικοστού αιώνα.
«Aπό την εξορία δεν γυρίζεις», γράφει ο κυνηγημένος από τη χούντα Λουίς Σεπούλβεδα, για να προσθέσει: «δεν ξεχνώ, δεν συγχωρώ».
Ο Μοράβια ήταν ίσως ο πρώτος Ιταλός συγγραφέας που μετέτρεψε τη συγγραφή σε ένα εργαλείο με άμεση σχέση με την εξέλιξη της κοινωνίας και τα προβλήματα της εποχής.
Όπου σήμερα, κάνουμε μια βουτιά στο λογοτεχνικό κόσμο του Οντζάκι και στη σκληρή πραγματικότητα της Αγκόλας.
Στην στήλη της εκπομπής Απόπειρες Φωτός με την Μάγδα Κόρπη συζητάμε για τον Βασίλη Αλεξάκη.
Επίσης πρότεινε και εισήγαγε στο θεατρικό πεδίο την έννοια του άδειου χώρου ως δυνατότητα δημιουργίας και θεατρικής γέννησης δίχως περιττά στοιχεία.
Έτσι, το τεράστιο εγχείρημα της κουβανικής επανάστασης να συμβάλει στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική δεν ήταν πολύ γνωστή. Οι αποικιακές δυνάμεις στη Δυτική Ευρώπη και οι ιμπεριαλιστές της Βόρειας Αμερικής σίγουρα δεν επρόκειτο να μιλήσουν γι’ αυτό.
Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι φανερό πως αυτό δεν αποτελεί ένα απλό πολεμικό ημερολόγιο, ούτε μια “αντικειμενική” δημοσιογραφική ανταπόκριση.
Η μνήμη διασώζει αλλά και καταδικάζει. Διασώζει τις φωτεινές στιγμές αλλά και τις μαύρες ώρες της ανθρώπινης ύπαρξης, λειτουργεί πότε σωτήρια και πότε καταδικαστικά.
Όπου σήμερα, αποφασίσαμε να γνωρίσουμε τον Ισπανό φιλόσοφο Μιγκέλ ντε Ουναμούνο και να ξεφυλλίσουμε ένα από τα δημοφιλέστερα ισπανικά μυθιστορήματα του 20ου αιώνα τη Θεία Τούλα.