Scroll Top

Συνάντηση με τον Κώστα Ραμπότα τον κατά κόσμον…Dieci

dieciiii

Αφορμή για την συνάντησή μας με τον Κώστα Ραμπότα στάθηκε η έκδοση των δυο βιβλίων του «Το ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ & Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ» αλλά και το «ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»(εκδόσεις Φυλάτος- Fylatos Publishing).Η συζήτησή μας δεν στάθηκε μόνο στα βιβλία αλλά επεκτάθηκε και στον ρομαντικό κόσμο του…Dieci!

S.a.F: Πώς ξεκίνησε το Dieci και τι στόχο είχε;

Ξεκίνησα να κάνω ποδοσφαιρική ομάδα στο χωριό, είδα πόση βρωμιά υπάρχει ακόμα και στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα, κατάλαβα πολλά και το καλύτερο που είχα να κάνω ήταν να στηριχτώ στις δικές μου δυνάμεις και μόνο. Ήμουν σίγουρος οι θα πετύχαινε το εγχείρημα, όπως θα πετύχαινε και η ομάδα. Το Dieci στόχο είχε και έχει την κορυφή.

S.a.F: Dieci είναι το 10άρι στα Ιταλικά, έχεις ιδιαίτερη αγάπη στο Ιταλικό ποδόσφαιρο και σε κάποιο 10άρι συγκεκριμένα; Γι ‘αυτό έδωσες αυτό το όνομα;

Το 10 είναι το νούμερο μου..Το νούμερο που άλλες φορές το είχα στην πλάτη και άλλες φορές μου το αρνήθηκαν για να εξυπηρετήσουν ‘’τα παιδιά του μπαμπά’’ δεν ισχύει μόνο στην Ελλάδα αυτό, κατά κάποιο τρόπο ισχύει και στην Γερμανία αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό. Βυσματίες υπάρχουν παντού. Στο Λομπρούγκε, στην ομάδα μου στην Γερμανία, μου είχαν δώσει περιβραχιόνιο χωρίς να ξέρω γερμανικά, για να καταλάβετε για τι άνθρωπο μιλάμε. Τώρα όσον αφορά το δεύτερο σκέλος της ερώτησης..10=Capitano= Francesco Totti. Δεν γινόταν να έχει άλλο όνομα η σελίδα.

S.a.F: Πώς φτάσαμε στο πρώτο βιβλίο «Το ΔΕΚΑ ΤΟ ΚΑΛΟ & Ο ΡΟΜΑΝΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟ»;

Είδα την απήχηση, είδα ότι ο κόσμος θέλει να δει ιστορίες πέρα από το ξεκατίνιασμα στα διάφορα site και δεν το σκέφτηκα δεύτερη φορά. Το στοίχημα για μένα είναι η ολοκλήρωση του μυθιστορήματος, το οποίο πραγματικά θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Όσον αφορά το αρχείο, ειδικά για Ιταλία, δύσκολα μπορούν να κοντράρουν και τα μεγαλύτερα ιταλικά site.Στόχος είναι κάθε χρόνο να βγαίνει στην αγορά ένα βιβλίο, θα γίνει μια παρένθεση με μπάσκετ και θα συνεχίσω κανονικά με ποδόσφαιρο. ’’Το Δέκα το Καλό’’ είναι το πρώτο και έχει φτάσει σε χέρια μεγάλων ποδοσφαιριστών και προπονητών, οι οποίοι το προτείνουν με την σειρά τους, σε ακαδημίες.

S.a.F: Τι θα διαβάσει κανείς στο βιβλίο σου, που μόλις κυκλοφόρησε «ΠΑΝΘΕΟΝ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ»;

Θα γίνει σύγκριση εποχών περισσότερο. Πως ήταν να είσαι ποδοσφαιριστής το 1950 και πως το 2000. Όλα αυτά μέσα από τις ιστορίες ποδοσφαιριστών και προπονητών θα γίνουν ευδιάκριτα στον αναγνώστη. Άνθρωποι που σημάδεψαν την ποδοσφαιρική ιστορία αυτού του τόπου αλλά και στιγμές που σημάδεψαν το φίλαθλο κοινό, θα κρατήσουν ζωντανό το ενδιαφέρον.

S.a.F: Υπάρχουν ποδοσφαιριστές που θα πρόσθετες ετεροχρονισμένα στα δυο βιβλία (εάν είχες αυτή τη δυνατότητα);

Θα υπάρξει συνέχεια στα βιβλία. Θα πρόσθετα τον Μανέ σίγουρα, τον Άλισον, τον Ρόμπερτσον και τον Άρνολντ. Δεν ήμουν ποτέ Λίβερπουλ, αλλά ο Κλοπ διάλεξε «ολντσκουλάδες» -δουλευταράδες για την ομάδα του και σωστά πρότυπα.

S.a.F: Πες μας δυο λόγια για τις εκδόσεις Φυλάτος (Fylatos Publishing) άλλα και την εμπειρία της αυτοέκδοσης .

Συνεργασία άψογη, από την πρώτη στιγμή. Τους αφήνω να κινηθούν όπως θέλουν και ξέρουν πάνω στην δουλεία τους και έχουν εμπιστοσύνη στον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους, γιατί βλέπουν όλη την δουλεία που γίνεται από πρώτο χέρι. Πρέπει να είσαι σίγουρος για να κάνεις αυτό το βήμα ή μεγάλο ψώνιο. Εγώ ήμουν σίγουρος ότι το εγχείρημα θα πετύχαινε, στα καλά καθούμενα δεν θα έβγαζα βιβλίο για να το παίξω βαθυστόχαστος συγγραφέας.

S.a.F: Και τα δυο σου βιβλία κρύβουν ένα ρομαντισμό για το ποδόσφαιρο. Πιστεύεις ότι με το V.A.R. αυτός ο ρομαντισμός πάει περίπατο;

Μια χαρά είναι το V.A.R. αρκεί να το χρησιμοποιούν σωστά. Ο ρομαντισμός βρίσκεται στην αλάνα και σ’ αυτούς που δίνουν τον εαυτό τους για να ευχαριστήσουν τους οπαδούς. Το άδικο δεν ευλογείται, ότι μπορεί να βοηθήσει στην δικαιοσύνη και στην αξιοκρατία του παιχνιδιού, πρέπει να το χρησιμοποιούμε σωστά.

Κώστας Ραμπότας γεννήθηκε το 1984στο Ράινμπεκ (Δυτικής Γερμανίας), κατάγεται από το Ροδολίβος Σερρών και είναι τελειόφοιτος της Φιλοσοφικής σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει ζήσει το ποδόσφαιρο έντονα από κάθε πόστο στις ερασιτεχνικές κατηγορίες, ενώ ορόσημο αποτελούν τα χρόνια που αγωνίστηκε στην γερμανική VFL Lohbrugge του Αμβούργου, όπου έζησε όλα εκείνα που είχε ονειρευτεί όταν ήταν παιδί. Πιστεύει πως το ποδόσφαιρο είναι μικρογραφία της κοινωνίας και «σμιλεύει» ανθρώπους με προσωπικότητα μέσα στα γήπεδα και στις αλάνες. Μέσα από το ποδόσφαιρο μπορούμε να βάλουμε τις βάσεις για μια καλύτερη κοινωνία.
Διατηρεί τις σελίδες Dieci στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

 

Stories about Football
Συνέντευξη
Αλέξανδρος Μπουμπάκης
Άγγελος Μπουρναζάκης
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Φλεβάρης 2020

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ