Η “Ρεχέντα” αποτελεί τοιχογραφία της ισπανικής κοινωνίας της Παλινόρθωσης της Μοναρχίας, δηλαδή του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.Πρόκειται για ένα πληθωρικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα που αφηγείται τα ψυχικά αδιέξοδα μιας ευαίσθητης ηρωίδας, έγκλειστης στην ασφυκτική κοινωνία μιας ισπανικής επαρχιακής πόλης.
Γιατί ο καιρός μας είναι γεμάτος φουρτούνες και αγωνία.
Ο σημερινός άνθρωπος για να βγει νικητής πρέπει πάνω απ´όλα να γίνει μαχητής,
να δείξει τη δύναμή του, να νικήσει την παραίτηση.
Πέρα από όσα μαρτυρεί το οπισθόφυλλο, το διαβαστερό αυτό βιβλίο είναι και πολλά άλλα. Πρώτα από όλα σκιαγραφεί ρεαλιστικά τη μαγική διάσταση του φαινομένου που λέγεται έρωτας, όταν υπάρχουν σημαίνουσες κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στους εραστές.
Συναντήσαμε τον Πρόξενο της Δημοκρατίας της Κούβας στην Αθήνα Χοσέ Οριόλ Μαρέρο Μαρτίνες, Για το βιβλίου του Ο Χοσέ Μαρτί και το «Ελληνικό Στοιχείο».
Όπως ο ίδιο ο τίτλος δηλώνει, το εν λόγω βιβλίο είναι μια συλλογή διηγημάτων με κεντρικό άξονα τον έρωτα. Όχι ιδιαίτερα συνηθισμένες ιστορίες, με τον έναν ή άλλον τρόπο, να αφορούν κι εμάς.
Αφορμή για την…. Διαδικτυακή μας συνάντηση με τη Μαρία Μπεζαντάκου στάθηκε η έκδοση δυο πολύ σπουδαίων βιβλίων του Ζοζέ Εντουάρντο Αγκουαλούζα. Η Γενική Θεωρία της λήθης και ο Πωλητής Παρελθόντων (εκδόσεις OPERA). Δυο βιβλία που βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας της Αγκόλας από την περίοδο της ανεξαρτησίας (από τον Πορτογαλικό ζυγό) μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Πράγματι, μέσα από όλα τα βιβλία του Λουί βλέπουμε έναν άνθρωπο που από μικρό παιδί έχει υποστεί πολλά, βία, λεκτική και σωματική, αποκλεισμό, περιθωριοποίηση, απόρριψη.
Ο Λεοπόλδο Άλας «Κλαρίν» ήταν μια πολυσχιδής προσωπικότητα. Καθηγητής Φιλοσοφίας του Δικαίου, δημοσιογράφος, δοκιμιογράφος, κριτικός, διηγηματογράφος, θεατρικός συγγραφέας και ποιητής.
Ο Λουίς Αραγκόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1897 και σπούδασε ιατρική. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους και πολυγραφότερους Γάλλους ποιητές, μυθιστοριογράφους, δοκιμιογράφους και δημοσιογράφους του 20ου αιώνα.
Συνέντευξη Εουτζένιο Μπάρμπα & Τζούλια Βάρλεϊ«Οντίν & Διόνυσος» – Αφιέρωμα στον Εουτζένιο Μπάρμπα
Ο Μοράβια ήταν ίσως ο πρώτος Ιταλός συγγραφέας που μετέτρεψε τη συγγραφή σε ένα εργαλείο με άμεση σχέση με την εξέλιξη της κοινωνίας και τα προβλήματα της εποχής.
Με αφορμή την παράσταση «Η Νύχτα μόλις πριν από τα δάση» συνάντησα στο Θέατρο Κρήτης τον Χρήστο Συρμακέζη όπου μιλήσαμε για τον μονόλογο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές αλλά και για το θέατρο γενικότερα!
Ο αναπληρωτής καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης, μιλά στον Νίκο Γιαννόπουλο για τις ραγδαίες εξελίξεις…
Γιατί σημασία στη ζωή δεν έχει πόσες φορές θα πέσεις, αλλά πόσες φορές θα σηκωθείς. Όσο υπάρχει ερασιτεχνικός αθλητισμός, μαγεία και ρομαντισμός δε θα σταματήσουν να υπάρχουν.
Πρόκειται για μια σειρά από ολοκληρωμένες, παρά τη μικρή φόρμα που χρησιμοποιείται, «ιστορίες», οι οποίες, παρά τις δραματουργικές αρετές τους –ή ίσως χάρη (και) σε αυτές–, μπορούν κάλλιστα να διαβαστούν ως σύντομα αφηγήματα.