Το θέμα του βιβλίου μας παραπέμπει σε προηγούμενο έργο της συγγραφέως («(δε) μιλάς») δηλαδή στην ιστορία μιας γυναίκας από την Αφρική που πέφτει θύμα trafficking.Το έργο είναι σκοτεινό και απαισιόδοξο. Άλλωστε δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικό μιας και αφορά τη ζωή αυτών των γυναικών.
Η “Ρεχέντα” αποτελεί τοιχογραφία της ισπανικής κοινωνίας της Παλινόρθωσης της Μοναρχίας, δηλαδή του τελευταίου τετάρτου του 19ου αιώνα.Πρόκειται για ένα πληθωρικό ρεαλιστικό μυθιστόρημα που αφηγείται τα ψυχικά αδιέξοδα μιας ευαίσθητης ηρωίδας, έγκλειστης στην ασφυκτική κοινωνία μιας ισπανικής επαρχιακής πόλης.
Πέρα από όσα μαρτυρεί το οπισθόφυλλο, το διαβαστερό αυτό βιβλίο είναι και πολλά άλλα. Πρώτα από όλα σκιαγραφεί ρεαλιστικά τη μαγική διάσταση του φαινομένου που λέγεται έρωτας, όταν υπάρχουν σημαίνουσες κοινωνικές διαφορές ανάμεσα στους εραστές.
Με αφορμή το βιβλίο «Αρχάγγελοι» του Πάκο Ιγνάσιο Τάιμπο ll (εκδόσεις ΕΡΜΑ) συναντηθήκαμε «διαδικτυακά» με την Δήμητρα Σταυρίδου και ιδού…
Η κυκλοφορία της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Πρόσωπα και δοκιμασίες» (εκδόσεις «Ίκαρος», 2016) ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε με τον Κώστα Μπουρναζάκη. Η συνομιλία μας τελικώς επεκτάθηκε και στα άλλα πεδία του πολύπτυχου έργου του.
Πριν κλείσει το 2016 είχα την ευκαιρία και την τύχη να συναντήσω τον Οδυσσέα Ιωάννου και να μιλήσουμε για το τελευταίο του βιβλίο “Το νερό να γίνεις”.
Είναι κάποιες φορές που οι πρόλογοι δεν έχουν καμία σημασία, κανένα λόγο ύπαρξης. Σας αφήνω λοιπόν να απολαύσετε τον χειμαρρώδη λόγο του Οδυσσέα!
Αφορμή για την συνάντηση με τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο στάθηκε η έκδοση του βιβλίου (του οποίου πραγματοποίησε την μετάφραση) «Πέντε ώρες με τον Μάριο» του Μιγκέλ Ντελίμπες (Εκδόσεις Ποταμός) 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στην φρανκική Ισπανία.
Για την προετοιμασία του ίδιου του Μαραντόνα και της ομάδας της Αργεντινής μέσα σε απίστευτες δυσκολίες και αντιπαλότητες, για το όνειρο και για τον θρίαμβό τους.
Εκείνο που του επιτρέπει να αντέχει τον αβάσταχτο βίο είναι το προβλέψιμο της κάθε ημέρας. Ο έξω κόσμος είναι ο πιο άσπονδος εχθρός του.
Ο φόβος απέναντι σε κάθε αλλαγή τον ρίχνει στην αγκαλιά της σπιτονοικοκυράς του, της Κλάρας Πόργκες, μιας μαραμένης χήρας, η οποία ξέρει να εκμεταλλεύεται τις φοβίες του και τον εξουσιάζει πλήρως, μέχρι του σημείου της σεξουαλικής κακοποίησης.
ToΤαξίδι στο Μαγικό Κόσμο του βιβλίου κάνει την έκτη στάση του στο βιβλιοπωλείο ΚΙΧΛΗ! Βουρβάχων 1 (κάθετος της Χάνδακος). Ένας χώρος δυο ορόφων, που φιλοξενεί λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, παιδικό βιβλίο και πολλά άλλα που μένει να τα ανακαλύψετε! Εκεί συναντήσαμε την Κατερίνα Περυσινάκη όπου μας μίλησε για το βιβλίο και όχι μόνο. Σας δίνουμε μια γεύση από τη συζήτηση που ακολούθησε!
Τριάντα πέντε χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα το βιβλίο του Τζόσεφ Κόνραντ «Η τρέλα του Αλμάγερ» (εκδόσεις Μέδουσα) παίρνει ξανά τη θέση του στα ράφια των βιβλιοπωλείων και στα χέρια των αναγνωστών. Αφορμή λοιπόν στάθηκε η έκδοση αυτή για την κουβέντα που ακολουθεί με τον εκδότη του βιβλίου Γιάννη Περδικογιάννη.
Ο Ροτ πουθενά δεν γράφει για να γράψει. Γράφει για να ζήσει, γράφει για να επιβιώσει, γράφει για να υπάρχει. Ίσως αυτό τον κάνει “σπουδαίο”, “μεγάλο”, κλασικό. Το σίγουρο είναι οτι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για κανέναν απ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Με αφορμή την παράσταση «Η Νύχτα μόλις πριν από τα δάση» συνάντησα στο Θέατρο Κρήτης τον Χρήστο Συρμακέζη όπου μιλήσαμε για τον μονόλογο του Μπερνάρ Μαρί Κολτές αλλά και για το θέατρο γενικότερα!
Συνάντηση με τον Χρήστο Κεφαλή, μέλος της ΣΕ του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στον Μαρξισμό σήμερα, την Κουβανική επανάσταση αλλά και τον οικονομικό αποκλεισμό της Κούβας από τις Η.Π.Α !
Στις 6 του περασμένου Ιούλη, στην Πύλη Βηθλεέμ η Μαρία Λούκα και ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης παρουσίασαν τον καινούριο τους δίσκο. Το όνομα αυτού, «ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ».Τραδούδια από τη μουσική παράδοση όλης της Ελλάδας με νέο ήχο και διάθεση.