Στις αρχές του περασμένου Μάρτη η αγαπημένη μου Μπόκα Τζούνιορς κατέκτησε το 34ο πρωτάθλημα της ιστορίας της.Και τον Απρίλη συμπλήρωσε τα 115 χρόνια ζωής. Έτσι μου έδωσε την αφορμή να μιλήσω με το άνθρωπο που κρύβεται πίσω από το Boca Juniors Supporters – Greece, τον Πάνο Βαλιμίτη.
Β.Μ: Πες μας δυο λόγια για την ίδρυση της Μπόκα αλλά και την έντονη ελληνική ιστορία που κρύβεται πίσω από αυτήν;
Αρχικά πριν ξεκινήσουμε θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για την τιμή και την φιλοξενία!
Ξεκινώντας λοιπόν η Boca ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου 1905 από 5 Γενοβέζους, γι’ αυτό και το προσωνύμιο Los Xeneizes. Τα ονόματα αυτών είναι Esteban Baglietto, Alfredo Scarpati, Santiago Sana και τα αδέρφια Juan Antonio και José Teodoro Ferenga. Ο τρόπος λίγο περίεργος. Οι 5 αυτοί άνθρωποι συναντήθηκαν στην περιοχή La Boca του Buenos Aires και στο σπίτι του πρώτου από το οποίο όμως τους έδιωξε ο πατέρας τους λόγω της φασαρίας που δημιουργούσαν.
Έτσι έφτασαν σε ένα πάρκο στην Plaza Solis όπου κι εν τέλει έδωσαν το όνομα στην ομάδα. Θέλοντας να τιμήσουν την φτωχογειτονιά τους, έδωσαν το όνομα Boca και πρόσθεσαν το αγγλικό Juniors. Όσον αφορά το ελληνικό στοιχείο σύμφωνα με έρευνες που έχουν γίνει υπάρχει ο ισχυρισμός ότι τα δύο αδέρφια Juan Antonio και José TeodoroFerenga, ως παιδιάμεταναστών, έχουν ελληνικές ρίζες και συγκεκριμένα από την Χίο.
Β.Μ: Το γήπεδο της Μπόκα Τζούνιορς είναι το γνωστό σε όλους Λα Μπομπονέρα, σε τι τοποθεσία βρίσκεται και πως πήρε το όνομά του;
Το γήπεδο της Boca βρίσκεται στην γειτονιά La Boca του Buenos Aires. Από το 2000 μέχρι σήμερα η επίσημη του ονομασία είναι Estadio Alberto Jacinto Armando προς τιμήν του προέδρου τις δεκαετίες 1950, 1960, 1970. Η πρώτη ανεπίσημη ονομασία του, όταν και κατασκευάστηκε (1940), ήταν Estadio Boca Juniors, και παρέμεινε μέχρι το 1986. Τότε πήρε την πρώτη του επίσημη ονομασία η οποία παρέμεινε μέχρι και το 2000. Estadio Camilo Cichero προς τιμήν του προέδρου ως «πρωτομάστορας» της κατασκευής του που ξεκίνησε το 1938. Το γήπεδο ωστόσο είναι γνωστό ως La Bombonera (Το σοκολατένιο κουτί). Αυτό το προσωνύμιο προήλθε λόγω της κατασκευής του από τον Σλοβένο αρχιτέκτονα, Viktor Sulčič.
Β.Μ: Ποια είναι η ιστορία του Σουπερ – κλάσικο Μπόκα Τζούνιορς – Ρίβερ Πλέιτ, ποια είναι τα «παρατσούκλια» των δυο ομάδων και πως δημιουργήθηκαν;
Το ντέρμπι Boca – River είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για το ποδόσφαιρο της Αργεντινής αλλά και του πλανήτη. Το ντέρμπι αυτό αντικατοπτρίζει τους περισσότερους λόγους για τους οποίους δημιουργούνται τα ντέρμπι, όπως ταξικούς ή κυριαρχίας. Από το πρώτο κιόλας επίσημο ντέρμπι, το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 24 Αυγούστου του 1913, σφραγίστηκε το μεταξύ τους «αδελφικό μίσος» όπως το αποκαλούν οι Αργεντίνοι. Το παιχνίδι εκτός του ότι είχε καθυστέρηση λόγω της απουσίας του διαιτητή, στο 70’ ξεκίνησε γρονθοκόπημα μεταξύ των ομάδων ενώ υπήρξε κι αποβολή του Amoral της River. Όπως οι περισσότεροι φαντάζεστε το θέμα δεν έμεινε εκεί και τα επεισόδια συνεχίστηκαν κι εκτός αγωνιστικού χώρου.
Σύμφωνα με το ντοκιμαντέρ, «Football Rilvaries», υπήρξε ακόμη ένα σπουδαίας σημασίας ντέρμπι. Το ντέρμπι παραμονήςστη γειτονιά το οποίο και κέρδισε η Boca. Κι οι δύο ομάδες εδρεύουν στο Buenos Aires ενώ μοιράζονταν την ίδια γειτονιά μέχρι το 1925. Τότε ήταν που η River μετακόμισε στην γειτονιά Nuñez, επιλέγοντας την πλευρά των πλουσίων. Κάπως έτσι, αλλά και με τις ακριβές για την εποχή, μεταγραφές, η River απέκτησε το πρώτο της παρατσούκλι, «Millonarios» (Εκατομμυριούχοι). Λίγο αργότερα, το 1940, όταν και κυριάρχησε, πήρε και το δεύτερο παρατσούκλι, ‘’La Maquinita’’ (Η μικρή μηχανή).
Τα παρατσούκλια πλέον πάνε κι έρχονται αλλά ας σταθούμε στα πιο γνωστά (πέρα των όσων έχουμε ήδη αναφέρει). Οι οπαδοί της Boca αποκαλούν τους οπαδούς της River«Papa Noel» (Άγιος Βασίλης) και «Gallinas» (Κοτόπουλα). Το πρώτο δημιουργήθηκε λόγω των ίδιων χρωμάτων (άσπρο – κόκκινο) και με την αφορμή πως εφόσον ο Άγιος Βασίλης, δεν υπάρχει, έτσι δεν υπάρχει κι η River. Όσο για το Gallinas προήλθε έπειτα από έναν αγώνα που έχασε η River ενώ είχε προηγηθεί με 2-0. Αυτός ο αγώναςήταν στον τελικότου Copa Libertadores του 1966 με την Peñarol. Το τελικό αποτέλεσμα ήταν ήττα για την River με 2-4 στην παράταση.
Αντίστοιχα οι οπαδοί της River αποκαλούν αυτούς της Boca «Bosteros» (Χειριστές κοπριάς) (παραλλαγή του “Boteros’’, Καραβοκύρηδες λόγω των βαρκών που χρησιμοποιούσαν εκεί για τις πλημμύρες) και «Chanchitos» (Μικρά γουρούνια). Το Bosteros δημιουργήθηκε λόγω της ύπαρξης, στην ίδια περιοχή, ενός εργοστασίου που κατασκεύαζε τούβλα χρησιμοποιώντας κοπριά αλόγων. Παρόλα αυτά οι οπαδοί της Boca νιώθουν περήφανοι κι αυτοαποκαλούνται Bosteros. Όσο για το «Chanchitos» είναι εμπνευσμένο από μια ιστορία στις αρχές του αιώνα και συνδέεται με τους τεράστιους Pink Floyd. Την περίοδο εκείνη πραγματοποιούνταν μουσικά γεγονότα στο Monumental και οι οπαδοίτης Boca «σοβάτιζαν» τις αντίστοιχες αφίσες στο Buenos Aiers σημειώνοντας πως την ίδια ώρα που αυτοί παρακολουθούν μουσική στη Boca κέρδιζαν τρόπαια. Έτσι οι οπαδοί της River ήθελαν εκδίκηση και σχεδίασαν το αντίστοιχο φουσκωτό γουρούνι σαν αυτό των Pink Floyd αλλά με ρουχισμό της Boca.
Β.Μ: Γιατί είναι το σπουδαιότερο ντέρμπι στον πλανήτη;
Όπως αποκαλύπτουν κι οι ίδιοι οι Αργεντίνοι ο κύριος λόγος που έκανε αυτό το ντέρμπι το σπουδαιότερο του πλανήτη είναι το ίδιο το πάθος των οπαδών. Πράγμα που όπως έχουμε δει έχει περάσει και στους ίδιους τους παίχτες, κάνοντας μάλιστα αντίστοιχες χαρακτηριστικές ενέργειες όπως είναι αυτές των Carlos Alberto Tévez και του Matías Jesús Almeyda. Ο Tévez όταν και σκόραρε στον ημιτελικό του Copa Libertadores το 2004 στο Munumental, πανηγύρισε κάνοντας την κότα ενώ ο Almeyda μετά από αποβολή του σε παιχνίδι πρωταθλήματος το 2011 στο La Bombonera, φίλησε το σήμα της River μπροστά στους οπαδούς της Boca. Ακόμη κι οι ίδιοι οι λόγοι και τα γεγονότα, ακόμη κι η έχθρα, κάνουν το ντέρμπι αυτό το σπουδαιότερο όλων. Λόγοι ταξικοί, από την μία οι φτωχοί του λαού κι από την άλλη οι πλουσιοπάροχοι. Λόγοι κυριαρχίας, στην γειτονιά, στην πόλη, στην χώρα αλλά κι εκτός συνόρων. Η κόντρα του Superclásico είναι τόσο τεράστια που ολόκληρη η χώρα ζει γι αυτό. Ακόμη κι αυτοί που δεν είναι οπαδοί κάποιας εκ των δύο ομάδων. Κάτι που παραδέχονται και οι Αργεντίνοι πως αυτό κρατάει ζωντανό το ποδόσφαιρό τους. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως σε όλες τις λίστες που έχουν φτιαχτεί κατά καιρούς είτε από περιοδικά είτε από εφημερίδες και σάιτς το έχουν πάντα στην πρώτη θέση. Και φυσικά μην ξεχνάμε το γεγονός πως η Βρετανική εφημερίδα «The Observer» το 2004 το τοποθέτησε ως νούμερο ένα στη λίστα που έφτιαξε με τα 50 πράγματα που πρέπει κάποιος νακάνει πριν πεθάνει. Να παρακολουθήσει και να ζήσει από κοντά αυτό το ντέρμπι.
Β.Μ: Πώς ξεκίνησε η ιδέα της δημιουργία της Boca Juniors Supporters – Greece;
Η σελίδα ξεκίνησε ξεκάθαρα λόγω της αγάπης για την Boca. Ήταν μια ιδέα τύπου «Σκέφτομαι να φτιάξουμε μια σελίδα της Boca, τι λες;».Δημιουργήθηκε εντελώς σαν χόμπι. Για να ανεβαίνουν φωτογραφίες από ιστορικούς παίχτες ή ιστορικά γεγονότα .Να υπάρχουν ανταλλαγές απόψεων, κάτι εντελώς παρεΐστικο. Κάτι που έδινε και δίνει χαρά κι ικανοποίηση χωρίς φυσικά να αποσκοπεί κάπου όλο αυτό. Σιγά σιγά βλέποντας κιόλας το έντονο ενδιαφέρον του κόσμου, προστέθηκε κι η ενημέρωση, στιγμιότυπα από αγώνες, αναλύσεις και ταυτόχρονα, λόγω και της αγάπης για την Εθνική ομάδα της Αργεντινής, ξεκίνησε και το «ποστάρισμα» με ενημερώσεις κι αγώνες, της Εθνικής. Προσωπικά άλλωστε πρώτα ξεκίνησα να υποστηρίζω την Εθνική Αργεντινής και λίγο αργότερα την Boca. Και κάπως έτσι ο κόσμος σιγά σιγά, με τους μήνες, με τα χρόνια, άρχισε να ανταποκρίνεται όλο και περισσότερο και γι αυτό θέλουμε να τους ευχαριστήσουμε, που μας κρατάνε «ζωντανούς».
Β.Μ: Γιατί κατά τη γνώμη σου είναι τόσο συμπαθής στο Ελληνικό κοινό η Μπόκα ;
Αρχικά η Boca δεν είναι μια τυχαία ομάδα, κουβαλάει τεράστια ιστορία, κάτι που ανεβάζει και το πρεστίζ της . Είναι μια ομάδα που έχει βγάλει τεράστιους παίχτες, παγκόσμιας κλάσης, όπως κι η Αργεντινή σαν χώρα άλλωστε, τους οποίους όλοι έχουμε θαυμάσει. Την Boca την συνδέει όπως αναφέρθηκε και στην αρχή το παρελθόν κι η ιστορία της με την Ελλάδα καθώς κι η ύπαρξη πολλών Ελλήνων με καταγωγή από την Αργεντινή ή το αντίστροφο. Σίγουρα παίζει ρόλο η προέλευση της αλλά κι η επιρροή και μεταδοτικότητα των Ελλήνων, είτε μεταξύ συγγενών είτε μεταξύ φίλων. Η γειτονιά της La Boca, αν και φτωχή, είναι μια πανέμορφη γειτονιά κινούμενη στην κυριολεξία στα χρώματα και τους ρυθμούς της Boca. Όσοι την έχουν δει, την έχουν ερωτευθεί και λατρέψει και μαζί της, χωρίς ίσως να το καταλαβαίνουν, ερωτεύονται και την Boca και γίνονται οπαδοί της. Λόγω του ότι γνωρίζω πολλές τέτοιες περιπτώσεις, είμαι σίγουρος πως τα ταξίδια εκεί είτε επαγγελματικά είτε αναψυχής έχουν συνδέσει τους Έλληνες με την Boca. Πολλοί από αυτούς, επέστρεψαν ως οπαδοί της και επηρέασαν τους φίλους και συγγενείς τους μεταδίδοντας τους το πάθος και αυτήν την ομορφιά. Είμαι σίγουρος πως έχει βοηθήσει πολύ κι η σύνδεση της Boca με τις ελληνικές ομάδες. Και στο αθλητικό κομμάτι αλλά και στο οπαδικό. Πολλοί ποδοσφαιριστές της Boca έχουν πάρει μεταγραφή σε κάποια ελληνική ομάδα. Και ταυτόχρονα κοιτώντας την καλή πλευρά του οπαδικού κομματιού είναι κάτι που το θαυμάζει και ζηλεύει όλος ο κόσμος. Οι οπαδοί εκεί έχουν εντελώς διαφορετική κουλτούρα. Γεμίζουν τα γήπεδα πάντα, ταξιδεύουν παντού, ακόμη και στην άκρη της γης, δημιουργούν εκπληκτικές ατμόσφαιρες ενώ συνεχίζουν να τραγουδούν ακόμη και στις ήττες αλλά και στα δύσκολα. Η ατμόσφαιρα αυτή έχει επηρεάσει πολύ τους Έλληνες οπαδούς (και σίγουρα όλους τους οπαδούς παγκοσμίως). Μάλιστα πολλά από τα συνθήματα της Boca έχουν γίνει συνθήματα στην Ελλάδα παίρνοντας τους ρυθμούς αυτώνκαι χτίζοντας επάνω τους, ελληνικούς στίχους. Ας μην ξεχνάμε κιόλας την περίπτωση του Άρη και του θρυλικού Κουκ, οπαδό και των δύο ομάδων, που φρόντισε για την αδελφοποίηση των οπαδών μεταξύ τους. Κατάφερε όσο γινόταν να περάσει την κουλτούρα της Boca στον Άρη επηρεάζοντας πάρα πολλούς ενώ πάντα στο γήπεδο υπάρχει ένα πανό ή μια σημαία της Boca.
Συνέντευξη
Βαγγέλης Μπουμπάκης
Απρίλης 2020