Τις νύχτες ξυπνάμε ανυπεράσπιστοι απ’ τις δικές μας φωνές «σαχραα, σαχραα» صحراء Πρώτα μας βομβάρδισαν το σπίτι, ύστερα μας χώρισαν από τη μάνα μας και τέλος πέρασαν χιλιάδες μικρές θηλιές στα όνειρά μας. Και τώρα ποια γη θα μας σώσει απ’ το χτικιό που μπήγει τα δάχτυλα στ’ ορθάνοιχτο στόμα του πολέμου;
Τις νύχτες ξυπνάμε ανυπεράσπιστοι απ’ τις δικές μας φωνές «σαχραα, σαχραα» صحراء Πρώτα μας βομβάρδισαν το σπίτι, ύστερα μας χώρισαν από τη μάνα μας και τέλος πέρασαν χιλιάδες μικρές θηλιές στα όνειρά μας. Και τώρα ποια γη θα μας σώσει απ’ το χτικιό που μπήγει τα δάχτυλα στ’ ορθάνοιχτο στόμα του πολέμου;
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Βαριά λέξη το στίγμα. Συνήθως φοβάσαι ακόμα και να τη σκεφτείς. Τρομάζεις από τη διαπεραστικότητα και τη διάρκεια της, τη δύναμη να αλλάζει τις ζωές αυτών που το φέρουν.
Διαβάζοντας το διήγημα διαπίστωσα, και με μια μικρή έρευνα που έκανα, ότι όσοι πιστεύουμε τα παραπάνω κάνουμε μεγάλο λάθος.
Κέρματα και γρόσια η αιτία του κακού αιωνίως. Κύλησαν όρη τα νομίσματα του κόσμου. Στον αγύριστο για πάντα.
Μιας και πέρασε παραπάνω από ένας μήνας για να σας προτείνω βιβλίο (τελευταία φορά ήταν τα περασμένα Χριστούγεννα, με τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία του Καρόλου Ντίκενς),σήμερα λοιπόν θέλω να σας πω, πως θυμήθηκα ένα εντυπωσιακά ρεαλιστικό και μη, βιβλίο που είχα διαβάσει στο παρελθόν.
Πέντε αιώνες μετά την άφιξη των πρώτων Πορτογάλων ναυτικών στις όχθες της Δυτικής Αφρικής, μια μικρή και σχετικά άγνωστη στο ευρύ κοινό χώρα γιόρτασε τον περασμένο Σεπτέμβριο 45 χρόνια από την επίσημη αναγνώρισή της ως κράτος.
Το 1948 μετακόμισε στην Καρταχένα των Δυτικών Ινδιών κι εκεί άρχισε να εργάζεται ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα “Ελ Ουνιβερσάλ”. Στη συνέχεια συνεργάστηκε με πολλά περιοδικά και εφημερίδες στην Αμερική και την Ευρώπη.
Την Πρωτοχρονιά του 1994 τίθεται σε ισχύ η NAFTA (North American Free Trade Agreement), η συμφωνία ανάμεσα σε Καναδά-ΗΠΑ και Μεξικό που δημιουργεί μια ελεύθερη ζώνη εμπορίου παραδίδοντας ουσιαστικά τις πλουτοπαραγωγικές πηγές του Μεξικό στα χέρια των αμερικάνικων και καναδικών πολυεθνικών.
Κολομβία 2009.Κολομβία 1960.Βία.Κολομβία 1990.Κοκαΐνη.Καρτέλ Ναρκωτικών.
Ο Λουίς Σεπούλβεδα συνομιλούσε, φαίνεται, όλη του τη ζωή με τον Φιδέλ Κάστρο. Συνομιλούσε όταν δεν γνωρίζονταν προσωπικά, συνομιλούσε όταν – και αν – συναντήθηκαν από κοντά. Συνομιλούσαν οι δυο τους πάντοτε στη δική μας φαντασία. Συνεχίζουν και τώρα ίσως.
Η «Ιστορία Γάμου» αποτελεί μία ακόμα ψυχογραφική προσπάθεια του Νόα Μπάουμπακ να παρουσιάσει έναν έρωτα που έχει χαλάσει, έχει «ξινίσει», έχει καταναλωθεί…
Συνήθως ψάχνει τις αιτίες, που οδηγούν σε αυτή την αλλαγή. Άλλοτε είναι η ανωριμότητα, άλλοτε η αλαζονεία και άλλοτε η ανισότητα ανάμεσα στο ζευγάρι.
Κι ο φόβος ότι θα σωριαστώ ξαφνικά στο πάτωμα με αναγκάζει να συλλαβίζω γλώσσες ξένων χεριών, μέχρι που πληθαίνει η καρδιά κι αδειάζει.
«Είναι τρομακτικό να ζεις μονάχα με συγγραφείς. Το χαρακτηριστικό του λογοτεχνικού κόσμου είναι η υπέρμετρη ματαιοδοξία. Εγώ ήθελα πάντα να κινούμαι στο περιθώριο.
Με δεδομένη πλέον τη μεγαλύτερη κοινωνικοοικονομική σύγκλιση των χωρών της Ευρωπαϊκής Κοινότητας το ’92, αλλά και γενικότερα της Ευρώπης, κατά τη γνώμη σας ποιος ρόλος επιφυλάσσεται στο εξής για το ελληνικό πολιτισμικό-πολιτιστικό μοντέλο; Ποια είναι η ανάπτυξη, ή, η κρίση του ελληνικού πολιτισμού, τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα, ή μειονεκτήματα, στη νέα συνάντηση με την Ευρώπη;
Μια γυναίκα γεννά απ’ τη μήτρα της φωτιά. Τρέμει, πέφτει μέσα στις φλόγες κι ακούγεται μια κραυγή.
Ζούμε ανάμεσα στη λήθη και τη μνήμη:αυτή η στιγμή είναι ένα νησί που το ανεμοδέρνει ο χρόνος ο ατέρμων.