Όπου σήμερα, συζητάμε με τους Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και Ματίνα Μπίλλια για την Περουβιανή ποιήτρια Μπλάνκα Βαρέλα και την συλλογή ποιημάτων της που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Librofilo & CO με τίτλο Άσμα δημώδες και άλλα ποιήματα.
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Όπου σήμερα ερχόμαστε σε επαφή με το λογοτεχνικό σύμπαν της Μεξικάνας Γκουαδαλούπε Νέτελ.
Σ’ αυτό το δοκίμιο σε τρία μέρη ο συγγραφέας αναλύει τον χαρακτήρα του αγγλικού έθνους παρουσιάζει την αδυναμία της χώρας σε συνθήκες πολέμου. Aναπτύσσει το αναπόφευκτο και επιθυμητό μιας σοσιαλιστικής επανάστασης, που είναι κατ’ αυτόν ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί ο πόλεμος.
Kάτοικοι αγροτικών κοινοτήτων κοντά σε γιγάντια υδροηλεκτρικά φράγματα στην Κολομβία, μιλάνε για τις μεταβολές που αυτά τα έργα έχουν επιφέρει στη ζωή τους.
Ποδοσφαιρικά κόμικς:Ρόι Ρέυς, Τα Μαγικά Παπούτσια του Μπίλυ, Ερίκ Καστέλ, ο Τερματοφύλακας Γιατρός.
Ολόκληρο το Αφιέρωμα στον Ισπανικό Εμφύλιο
Το Σύντομο Καλοκαίρι της Αναρχίας του Μάγκνους Εντσενσμπέργκερ εκδόσεις της Εστίας συνάντηση με τον μεταφραστή Σπύρο Μοσκόβου …
ο Μάριο Αντρέα Ριγκόνι υπήρξε ένας αναγεννησιακός άνθρωπος που καλλιέργησε σχεδόν όλα τα είδη του λόγου: από τον αφορισμό, το δοκίμιο, το διήγημα, έως κείμενα αυτοβιογραφικού, ημερολογιακού χαρακτήρα, και τέλος την ποίηση.
Στη συλλογή αυτή, περιλαμβάνονται 22 κείμενα, τα οποία γράφτηκαν σε διάφορες περιόδους και για διαφορετικούς σκοπούς. Καλύπτουν όμως, σε μεγάλο βαθμό, το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.
Θα διαβάσουμε, κατ’ αρχάς, μεγάλη λογοτεχνία. Βιβλία γραμμένα με την καρδιά από ανθρώπους που δεν κυνηγούν την εύκολη συγκίνηση και τις πωλήσεις.
Από τις πρώτες σελίδες του βιβλίου, είναι φανερό πως αυτό δεν αποτελεί ένα απλό πολεμικό ημερολόγιο, ούτε μια “αντικειμενική” δημοσιογραφική ανταπόκριση.
Έτσι, το τεράστιο εγχείρημα της κουβανικής επανάστασης να συμβάλει στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας στην Αφρική δεν ήταν πολύ γνωστή. Οι αποικιακές δυνάμεις στη Δυτική Ευρώπη και οι ιμπεριαλιστές της Βόρειας Αμερικής σίγουρα δεν επρόκειτο να μιλήσουν γι’ αυτό.
Όπου σήμερα, είμαστε καλεσμένοι σε Προσκλητήριο Ηρώων, παίρνουμε μέρος στη Συνομωσία της Μογγολίας και μαθαίνουμε πως μπορεί να γίνει θεατρική παράσταση ένα Φυλαχτό.
Όπου σήμερα, γνωρίζουμε δυο πρωτοεμφανιζόμενους, στα ελληνικά γράμματα, ισπανόφωνους συγγραφείς! Τον αργεντινό Ερνέστο Μάγιο και τον ισπανό Ραφαέλ Ρέιχ.
Ο Τσβάιχ δίχασε και εξακολουθεί να διχάζει κοινό και μελετητές. Από τη μία αγαπήθηκε όσο λίγοι συγγραφείς, από την άλλη τού ασκήθηκε τόσο δριμεία κριτική.
Το οδοιπορικό μιας ζωής. Μια περιπέτεια αυτογνωσίας. Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία υπέρβασης. Ένας ανήσυχος άνθρωπος της εποχής του, ικανός να αφουγκραστεί τα κελεύσματα των καιρών.