Η στήλη guerrillaτον συνάντησε στο Παρκο 240 όπου εργάζεται αυτή τη στιγμή, τον ακολούθησε στο εργαστήριο αλλά και στην μπάρα όπου μας έφτιαξε την δική του παραλλαγή του El recuerdo και μας είπε τις εμπειρίες του από την εξωτική Κόύβα!!
Ο Ροτ πουθενά δεν γράφει για να γράψει. Γράφει για να ζήσει, γράφει για να επιβιώσει, γράφει για να υπάρχει. Ίσως αυτό τον κάνει “σπουδαίο”, “μεγάλο”, κλασικό. Το σίγουρο είναι οτι ο ίδιος δεν ενδιαφερόταν για κανέναν απ’ αυτούς τους χαρακτηρισμούς.
Είναι αυτοσκοπός. Δεν είμαι επαγγελματίας συγγραφέας, με την έννοια πως δεν ζω από τη συγγραφή, ούτε έχω να ανταποκριθώ σε κάποιο συμβόλαιο με περιοριστικούς όρους. Γράφω αυτά που θέλω να γράψω και στη συνέχεια, κάποιες φορές, τα ενώνω, σαν να ήταν ένα παζλ, για να δημιουργήσω μια ιστορία μεγαλύτερη.
Ο Λουίς Αραγκόν γεννήθηκε στο Παρίσι το 1897 και σπούδασε ιατρική. Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους και πολυγραφότερους Γάλλους ποιητές, μυθιστοριογράφους, δοκιμιογράφους και δημοσιογράφους του 20ου αιώνα.
Η σύγχρονη Κούβα είναι το αποτέλεσμα τριών διαδικασιών που επέδρασαν καθοριστικά στην πορεία της χώρας τα τελευταία 60 χρόνια μετασχηματίζοντας ριζικά την κουβανική κοινωνία.
Αφορμή για τη συνάντηση με τον Χρίστο Χαραλαμπόπουλοείναι η κυκλοφορία του βιβλίου «TOTALFOOTBALL:επανάσταση χρώματος πορτοκαλί» του David Winner (εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ) .
Είναι σπουδαίος αφροαμερικανός συγγραφέας. Γεννημένος το 1924 στο Χάρλεμ, παιδί φτωχής οικογένειας, μαύρος, ομοφυλόφιλος, έμοιαζε να συγκεντρώνει όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που δε χωρούσαν στη λαμπερή εικόνα της Αμερικής.
Αφορμή για την συνάντηση με τον Θωμά Μαστακούρη είναι η μετάφρασή του στο εμβληματικό βιβλίο του Τσάρλς Ν.Γ. Μπρόουνελ «Οι Ινδιάνικες φυλές της Βορείου και της Νοτίου Αμερικής»(εκδόσεις ΣΤΟΧΑΣΤΗΣ) . Κάνουμε λοιπόν ένα ταξίδι ίσως στην πιο σκοτεινή πλευρά της ανθρώπινης ιστορίας και σε έναν κόσμο που χάθηκε ανεπιστρεπτί.
Παρ’ όλα αυτά, θα επέλεγα ένα και μόνο χαρακτηριστικό του Θ. που τον καθιστά όχι απλώς σπουδαίο, αλλά εμβληματικό: την ίδια την συγγραφική ιδιοφυία του, η οποία περιλαμβάνει και μια αστείρευτη έμπνευση.
Στις 6 του περασμένου Ιούλη, στην Πύλη Βηθλεέμ η Μαρία Λούκα και ο Γιώργος Ζαχαριουδάκης παρουσίασαν τον καινούριο τους δίσκο. Το όνομα αυτού, «ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ».Τραδούδια από τη μουσική παράδοση όλης της Ελλάδας με νέο ήχο και διάθεση.
Γιατί ο καιρός μας είναι γεμάτος φουρτούνες και αγωνία.
Ο σημερινός άνθρωπος για να βγει νικητής πρέπει πάνω απ´όλα να γίνει μαχητής,
να δείξει τη δύναμή του, να νικήσει την παραίτηση.
Εκείνο που του επιτρέπει να αντέχει τον αβάσταχτο βίο είναι το προβλέψιμο της κάθε ημέρας. Ο έξω κόσμος είναι ο πιο άσπονδος εχθρός του.
Ο φόβος απέναντι σε κάθε αλλαγή τον ρίχνει στην αγκαλιά της σπιτονοικοκυράς του, της Κλάρας Πόργκες, μιας μαραμένης χήρας, η οποία ξέρει να εκμεταλλεύεται τις φοβίες του και τον εξουσιάζει πλήρως, μέχρι του σημείου της σεξουαλικής κακοποίησης.
Ο Γιόζεφ Ροτ ήταν ένας οξυδερκής παρατηρητής της εποχής του, κάποιος που ίσως δεν χρειαζόταν την απόσταση από τα τεκταινόμενα για να τα ερμηνεύσει, να τα φιλτράρει και να τα χρησιμοποιήσει ως υλικό για τα μυθιστορήματά του
Ο αναπληρωτής καθηγητής θεωρίας κράτους και δικαίου στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Δημήτρης Καλτσώνης, μιλά στον Νίκο Γιαννόπουλο για τις ραγδαίες εξελίξεις…
Η κυκλοφορία της νέας του ποιητικής συλλογής με τίτλο «Πρόσωπα και δοκιμασίες» (εκδόσεις «Ίκαρος», 2016) ήταν η αφορμή για να συναντηθούμε με τον Κώστα Μπουρναζάκη. Η συνομιλία μας τελικώς επεκτάθηκε και στα άλλα πεδία του πολύπτυχου έργου του.
Έχω μια σχέση με τον Λόγο από τότε που συνειδητοποίησα τα δύο του πρόσωπα, το γραπτό και το προφορικό, μια σχέση αγάπης και καλής –τολμώ να πω– συμβίωσης, γιατί είναι ο “συγκάτοικος” που δεν προδίδει.