Οι δικτάτορες του 20ού αιώνα αλλά και οι σύγχρονοι δεν διαφέρουν σε τίποτε από τον Σάντος Μπαντέρας, όπως δεν διαφέρει και ο ρόλος που παίζουν στην εγκαθίδρυση αυτών των καθεστώτων οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.
Έχω μια σχέση με τον Λόγο από τότε που συνειδητοποίησα τα δύο του πρόσωπα, το γραπτό και το προφορικό, μια σχέση αγάπης και καλής –τολμώ να πω– συμβίωσης, γιατί είναι ο “συγκάτοικος” που δεν προδίδει.
Η θεατρική μετάφραση έχει τους δικούς της κανόνες. Θέλει λόγο ρέοντα, να μην βάζεις τρικλοποδιές στον ηθοποιό.
Ολόκληρο το Αφιέρωμα στον Ισπανικό Εμφύλιο
Πρώτα για το ουσιαστικό: Σε αντιπαράθεση με το κυρίαρχο αφήγημα, σύμφωνα με το οποίο στην Κατοχή οι Έλληνες στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στους ξένους κατακτητές και τους ελάχιστους άθλιους συνεργάτες των, η άποψη του βιβλίου είναι ότι στην περίοδο αυτή, ιδιαίτερα από την άνοιξη του ’43 και μετά, στη χώρα ξεδιπλώνεται μια μεγάλη και βίαιη κοινωνική σύγκρουση που γρήγορα εκβάλλει σε επαναστατική κρίση.
Το οδοιπορικό μιας ζωής. Μια περιπέτεια αυτογνωσίας. Μια επαναλαμβανόμενη διαδικασία υπέρβασης. Ένας ανήσυχος άνθρωπος της εποχής του, ικανός να αφουγκραστεί τα κελεύσματα των καιρών.
Ο Σερζ αδιαφορεί για τους μεμονωμένους ήρωες και εξηγεί τη στάση του αυτή λέγοντας, «Δεν ζούμε ποτέ μόνο με τις δικές μας προσπάθειες, δεν ζούμε ποτέ μόνο για τους εαυτούς μας. Η πιο προσωπική μας σκέψη συνδέεται με χίλιους δεσμούς μ’ αυτήν του κόσμου που μας περιβάλλει». Όλα τα μυθιστορήματά του αντικατοπτρίζουν αυτή την πεποίθηση.
Σ’ αυτό το δοκίμιο σε τρία μέρη ο συγγραφέας αναλύει τον χαρακτήρα του αγγλικού έθνους παρουσιάζει την αδυναμία της χώρας σε συνθήκες πολέμου. Aναπτύσσει το αναπόφευκτο και επιθυμητό μιας σοσιαλιστικής επανάστασης, που είναι κατ’ αυτόν ο μόνος τρόπος για να κερδηθεί ο πόλεμος.
Δηλαδή, μας ενδιέφερε να αναδείξουμε με ενάργεια τη διαίρεση των ισπανικών εθνοτήτων, τη διχόνοια των ισπανικών κοινωνιών και των κοινωνικών τάξεων και, τελικά, τον εθνικό Διχασμό της Ισπανίας, πριν, κατά και μετά τον Εμφύλιο.
Ο Μάλκολμ Χ υπήρξε προϊόν του μαζικού κινήματος της εργατικής τάξης, που είχε στην ηγεσία του τους Μαύρους εργαζόμενους που εξεγέρθηκαν ενάντια στο νομικά κατοχυρωμένο σύστημα φυλετικού διαχωρισμού που έφερε το όνομα «Τζιμ Κρόου».
Αφορμή για την…. διαδικτυακή μας συνάντηση με την Γεωργία Ζακοπούλου στάθηκε η έκδοση του βιβλίου του Rodrigo Hasbun (Ροδρίγο Ασμπούν) Δεσμοί Στοργής από τις εκδόσεις Πατάκη την μετάφραση του οποίου υπογράφει η ίδια!
Το ταξίδι στον Μαγικό Κόσμο του Βιβλίο κάνει τη τρίτη στάση στο Βιβλιοπωλείο Δοκιμάκης! Η Τρίτη μας στάση όμως συνέπεσε με τα 56α γενέθλια του βιβλιοπωλείου! Αντί προλόγου λοιπόν σας παραθέτουμε ένα υπέροχο κείμενο της Ελένης Μπετεινάκη.
Στη συλλογή αυτή, περιλαμβάνονται 22 κείμενα, τα οποία γράφτηκαν σε διάφορες περιόδους και για διαφορετικούς σκοπούς. Καλύπτουν όμως, σε μεγάλο βαθμό, το έργο του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ.
ToΤαξίδι στο Μαγικό Κόσμο του βιβλίου κάνει την έκτη στάση του στο βιβλιοπωλείο ΚΙΧΛΗ! Βουρβάχων 1 (κάθετος της Χάνδακος). Ένας χώρος δυο ορόφων, που φιλοξενεί λογοτεχνία, ποίηση, θέατρο, παιδικό βιβλίο και πολλά άλλα που μένει να τα ανακαλύψετε! Εκεί συναντήσαμε την Κατερίνα Περυσινάκη όπου μας μίλησε για το βιβλίο και όχι μόνο. Σας δίνουμε μια γεύση από τη συζήτηση που ακολούθησε!
Η καταστροφή είναι σαφέστατα ένα ντοκουμέντο, όπως λέτε, ένα χρονικό και θυμίζει και ημερολογιακές καταγραφές, αλλά ουσιαστικά είναι η μαρτυρία ενός συγγραφέα, ενός ποιητή, και δεν μπορεί παρά να είναι λογοτεχνική.